Killer Legends – 2014

Killer legends 1

“Where does truth end and fiction begin?”

Na een aantal zeer teleurstellende films ben ik maar een tijdje van films afgestapt en begonnen aan documentaires. Nu zijn de docu’s ook niet altijd even goed; maar hier kan ik in ieder geval niet teleurgesteld zijn over stompzinnige verhaallijnen, vreselijke acteerwerk of cliché plot-twists…

Natuurlijk blijf ik zelfs met docu’s in mijn eigen genre en ben ik op zoek gegaan naar docu’s over het paranormale, moordenaars, stadslegenden en andere verontrustende onderwerpen. Ik heb er meerdere gevonden die echt heel goed waren; Blackfish, Cropsey, Children of the Grave… In Cropsey, gaat Joshua Zeman op onderzoek uit naar de ‘Boogeyman’ uit de ‘Urban Legend’ waar hij mee opgegroeid is op Staten Island (Amerika). Deze ‘Urban Legend’ blijkt een ware kern te hebben in André Rand die naar alle waarschijnlijkheid een aantal kinderen op Staten Island had ontvoerd en vermoord.

Na ‘Cropsey’ is Joshua Zeman dit jaar met een nieuwe documentaire gekomen over meerdere ‘Urban Legends’ welke een kern van waarheid hebben in het verleden. Hij begint de documentaire met het welbekende ‘Hook’ verhaal; in dit verhaal zitten een jongen en meisje te flikflooien in een auto, het meisje hoort buiten een geluid en staat erop dat de jongen haar naar huis brengt, als de jongen haar thuis heeft gedropt ziet hij een grote haak aan de deur van de auto hangen, wat betekend dat ze ter nauwernood aan de moordenaar ontsnapt zijn… Hij vindt een dorp waar in de jaren 40/50 een aantal moorden zijn gepleegd welke aanzet zijn geweest voor deze ‘Urban Legend’, over deze moorden is zelfs een film gemaakt; The Town that dreaded sundown (1975).

Hierna behandeld hij de ‘Trick or Treat’ spookverhalen van vergiftigd snoep wat aan kinderen word gegeven met Halloween. Hier blijkt maar 1 echt dodelijk geval van te zijn geweest, dit wordt uitgebreid behandeld en waar je achterkomt is zeer shockerend… Er heerst in Amerika nog steeds een grote angst onder de ouders tijdens Halloween, ze controleren nog steeds al het snoep wat opgehaald wordt voordat de kinderen het mogen opeten.

Natuurlijk wordt de legende van de babysitters ook behandeld; de babysitter wordt door een vreemde opgebeld, de vreemde vraagt of ze al bij de kinderen is wezen kijken? Hierna gaat het meisje bij de kinderen kijken en ontdekt dat ze vermist/vermoord zijn… Het meisje belt de politie, en de politie informeerd haar dat het telefoontje van binnen in het huis waar ze aan het oppassen is komt, waarna het meisje bruut vermoord wordt… van deze legende zijn vele verschillende versies; bekijk bijvoorbeeld ‘Halloween’ (1978) of ‘When a stanger calls’ (1979). Joshua vindt 2 echte zaken die aanzet kunnen zijn geweest tot deze ‘Urban Legend’, en hij haalt zelfs wat nieuw bewijs aan het licht.

Als laatste behandelen ze de ‘Killer Clown’ legende, hij vindt een zaak van een man die 33 moorden had gepleegd, en zich verkleedde als clown. Ook gaan ze psychologisch op onderzoek uit waarom er zoveel mensen zijn die clowns eng vinden…
Films over enge Clowns zijn er natuurlijk ook genoeg te vinden, denk maar aan; ‘IT’ (1990), en Captain Spaulding uit ‘House of 1000 corpses’ (2003).

Deze documentaire is goed onderbouwd, ontzettend boeiend en zelfs redelijk eng; het is best vervelend te zien waar mensen tot toe in staat zijn, zeker als je weet dat het echt gebeurd is en het niet zomaar een film is. Ik zou zeker aanraden ‘Killer Legends’ te kijken, zeker als je van enge films houdt en eens wil kijken waar sommige van de standaard plots van films hun origine hebben.Killer legends 2

Regisseur:           Joshua Zeman
Schrijvers:           Joshua Zeman

Acteurs:               Rachel Mills, Joshua Zeman