IFFR maakt winnaars Canon Tiger Awards voor Korte Films 2015 bekend

44ste International Film Festival Rotterdam
21 januari – 1 februari 2015

28ef900d-2bf2-41c9-975b-00555893d10f
Rotterdam, 25 januari 2015

IFFR maakt winnaars Canon Tiger Awards voor Korte Films 2015 bekend

Dane Komljens OUR BODY genomineerd voor European Film Awards

Op zondag 25 januari zijn THINGS van Ben Rivers, LA FIÈVRE van Safia Benhaim en GREETINGS TO THE ANCESTORS van Ben Russell in LantarenVenster in Rotterdam bekroond met drie gelijkwaardige Canon Tiger Awards voor Korte Films. De winnende filmmakers ontvangen elk een bedrag van €3.000 plus een professionele videocamera van Canon. OUR BODY van Dane Komljen is de korte film die vanuit International Film Festival Rotterdam (IFFR) genomineerd wordt voor de European Film Awards 2015. Ben Rivers won eerder een Tiger Award voor Korte Films met AH, LIBERTY! in 2008. Ben Russells speelfilmdebuut LET EACH ONE GO WHERE HE MAY nam in 2010 deel aan de Hivos Tiger Awards Competitie.

De jury voor de Tiger Awards Competitie voor Korte Films bestond uit de Britse kunstenaar, filmmaker en tweevoudig winnaar van deze prijs, Beatrice Gibson, de Nederlandse programmeur en curator Xander Karskens en de artistiek directeur van Image Forum Festival, Koyo Yamashita uit Japan. De jury verklaarde over hun keuze voor THINGS: ‘We bekronen deze film voor het bijzondere vakmanschap en de ambitieuze benadering van het persoonlijke en dagboekmatige. Voor zijn humor, en de manier waarop de filmmaker met succes stijl en ritme verenigt.’ LA FIÈVRE is een waardige winnaar ‘vanwege het poëtische en menselijke gebruik van beeld en geluid bij de behandeling van complexe politieke geschiedenissen, het koortsachtige tempo, de verbluffende cinematografie en zijn dreigende, hallucinerende soundtrack.’ GREETINGS TO THE ANCESTORS werd gekozen ‘om de complexe benadering van de etnografische film, de zinnelijke psychedelica en de zelfreflectieve en complexe verweving van stem en landschap.

De jury selecteerde uit de genomineerde films voor de Tiger Awards Competitie voor Korte Films OUR BODY als nominatie voor de European Film Awards ‘vanwege de rauwe, directe confrontatie met de onderwerpen, de verstrengeling van het literaire en het filosofische en de fascinerende combinatie van het beheerste en het abrupte.

Canon Tiger Awards voor Korte Films 2015

THINGS, Ben Rivers, Verenigd Koninkrijk
THINGS is de veertiende film die IFFR van Ben Rivers vertoont sinds zijn debuut in 2007. Deze film vol eclipsen, ontmoetingen, illusies en magie is gebaseerd op onzekerheid over de thuisomgeving. THINGS wijkt af van Rivers’ eerdere films, maar biedt opnieuw de vrijheid om te dolen, te ontdekken en na te denken. In een fabel die vier seizoenen omspant, treedt een caleidoscoop van intieme en niet-intieme details op de voorgrond, die verwart, intrigeert en aanspoort opnieuw te kijken.

Ben Rivers volgde een kunstopleiding in Falmouth en was medeoprichter van de Brighton Cinematheque (1996-2005). In 2008 won AH, LIBERTY! in Rotterdam een Tiger Award voor Korte Films. Zijn eerste lange film TWO YEARS AT SEA (2011) werd in Venetië bekroond met de FIPRESCI-prijs. In 2014 voegde Rivers zich bij het jaarproject STAY WHERE YOU ARE, waarin vier bekroonde kunstenaars en schrijvers een werk maakten met hun thuisomgeving als leidend thema.

LA FIÈVRE, Safia Benhaim, Frankrijk 
In een koortsachtige nacht ontmoet een meisje de geest van een vrouw die thuiskomt na een lange periode van ballingschap. Samen reizen de vluchteling en het meisje door Marokko, op zoek naar een verdwenen thuis en een vergeten kindertijd. Verloren herinneringen en de geschiedenis van dekolonisatie en politieke strijd komen terug in filmische hallucinaties totdat het verleden wordt overspoeld door een nieuwe golf van verzet, de Arabische Lente van Marokko.

Safia Benhaim woont en werkt in Parijs. Als kind van Marokkaanse politieke vluchtelingen focust ze zich in haar werk op het thema verbanning. Haar films bevinden zich op het snijvlak van documentaire en sciencefiction.

GREETINGS TO THE ANCESTORS, Ben Russell, USA/Zuid-Afrika/Verenigd Koninkrijk
GREETINGS TO THE ANCESTORS is Ben Russells achttiende film op IFFR sinds 2002 en het derde deel van THE GARDEN OF EARTHLY DELIGHTS, een trilogie over de extatische grenzen van Utopia in het heden. Ergens tussen Swaziland en Zuid-Afrika, in een gebied dat nog steeds worstelt met de scheidslijnen van het apartheidsbewind, registreert GREETINGS TO THE ANCESTORS de droomlevens van de plaatselijke bevolking terwijl de grenzen van het bewustzijn vervagen en uitdijen.

Ben Russell maakt films, performances en installaties. Hij vertoont zijn werk bij voorkeur op ongebruikelijke plaatsen, zoals kloosters, kelders van politiebureaus en Japanse cinematheken. Zijn interesse gaat uit naar antropologie en experimentele film. Nadat hij vele korte films opnam in Suriname, maakte hij zijn eerste lange werk LET EACH ONE GO WHERE HE MAY, dat werd genomineerd voor een Tiger Award op IFFR 2010. De productieve filmmaker woont afwisselend in Europa en Noord-Amerika.

Nominatie European Film Awards 2015

OUR BODY, Dane Komljen, Servië/Duitsland
Met een luide knal opent regisseur Komljen de wereld van contrasten waar OUR BODY uit bestaat. Het beeld dat daarbij hoort zou ook aan het einde van de film kunnen zitten, als blijkt dat het eindeloos reinigen van het lichaam geen soelaas biedt voor het verval dat onvermijdelijk komt. OUR BODY werkt als een metafoor voor de onmogelijkheid van een fris modernisme, zolang deze door de mens moet worden onderhouden. Maar hoe destructief de invloed van de tijd ook is, de geest zal overleven.

Dane Komljen volgde een regieopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Belgrado. Na zijn studie maakte hij een video-installatie in Servië en korte films in Bosnië en Kroatië. Momenteel volgt Komljen een kunstopleiding aan Le Fresnoy, Frankrijk.

Volledige line-up Tiger Awards Competitie voor Korte Films 2015

 • THE BIBLE, Tommy Hartung, USA
 • BLINDER, Tim Leyendekker, Nederland/Brazilië
 • LA FIÈVRE, Safia Benhaim, Frankrijk
 • GREETINGS TO THE ANCESTORS, Ben Russell, USA/Zuid-Afrika/Verenigd Koninkrijk
 • THE LIVING NEED LIGHT, THE DEAD NEED MUSIC, The Propeller Group, Vietnam
 • MAINSQUEEZE, Jon Rafman, Canada
 • THE MANY COLORS OF THE SKY RADIATE FORGETFULNESS, Basim Magdy, Egypte/Duitsland
 • MOON BLINK, Rainer Kohlberger, Oostenrijk
 • NIGHT SOIL – FAKE PARADISE, Melanie Bonajo, USA/Nederland
 • OUR BODY, Dane Komljen, Servië, Duitsland
 • PANCHROME I, II, III, T. Marie, USA
 • QUIET ZONE, Karl Lemieux & David Bryant, Canada
 • RAKING LIGHT, James Richards, Duitsland
 • RAYMOND, Nina Yuen, USA
 • SWIMMING IN YOUR SKIN AGAIN, Terence Nance, USA
 • THINGS, Ben Rivers, Verenigd Koninkrijk
 • TIJD EN PLAATS, EEN GESPREK MET MIJN MOEDER, Martijn Veldhoen, Nederland
 • UNTITLED (THE CITY AT NIGHT), Ane Hjort Guttu, Noorwegen
 • VOICE-OVER, Roy Villevoye, Nederland
 • YOU’RE DEAD TO ME, Ting Min-Wei Ting, Singapore

International Film Festival Rotterdam (IFFR) is een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld, biedt een programma van zorgvuldig geselecteerde speelfilms, documentaires, korte films en media-art. De festivalsecties Hivos Tiger Awards Competitie, Bright Future, Spectrum en Limelight bevatten het nieuwste werk van filmmakers van over de hele wereld. In het onderdeel Signals presenteert IFFR themaprogramma’s en retrospectieven. IFFR steunt nieuw en avontuurlijk talent actief door o.a. coproductiemarkt CineMart, Rotterdam Lab en het Hubert Bals Fonds.

https://www.iffr.com/professionals/iffr-shorts/
https://www.facebook.com/iffrshort