THE DARK HORSE en LOS HONGOS winnen publieksprijzen IFFR 2015

4da633b3-f072-43c9-9228-c00f133dbca5

THE DARK HORSE LOS HONGOS
44ste International Film Festival Rotterdam
21 januari – 1 februari 2015

Rotterdam, 31 januari 2015

THE DARK HORSE en LOS HONGOS
winnen publieksprijzen IFFR 2015

De 44ste editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR) is vanavond afgesloten met de uitreiking van de IFFR Publieksprijs voor de hoogst gewaardeerde festivalfilm en de Dioraphte Award voor de best gewaardeerde film, ondersteund door het Hubert Bals Fonds. THE DARK HORSE van James Napier Robertson won de IFFR Publieksprijs. De Hubert Bals Fonds Dioraphte Award ging naar LOS HONGOS van Oscar Ruiz Navia. Aan beide prijzen is een bedrag van €10.000 verbonden.

IFFR Publieksprijs
Het bejubelde Nieuw-Zeelandse drama THE DARK HORSE vertelt het waargebeurde en indrukwekkende levensverhaal van Genesis Potini, die tot zijn dood in 2011 vocht voor de toekomst van achtergestelde kinderen. Ondanks zijn eigen bipolaire stoornis leerde hij ze schaken en voor hun eigen kansen te vechten.
Als gast bij de eerste Big Talk van het festival op 25 januari trakteerde regisseur James Napier Robertson het publiek op het verhaal achter THE DARK HORSE. In het kader van de film werd in festivalhart de Doelen tijdens het festival ook een schaaktoernooi georganiseerd. Vrijdag 30 januari ontving James Napier Robertson al de MovieZone IFFR Award. Imagine Filmdistributie Nederland brengt de film later dit jaar uit in de Nederlandse bioscopen.

Dioraphte Award voor beste HBF-film
In het programma van IFFR 2015 werden negentien festivalfilms vertoond die tot stand kwamen mede dankzij een bijdrage van het Hubert Bals Fonds, dat getalenteerde filmmakers uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en delen van Oost-Europa steunt bij het realiseren van hun films. De hoogste waardering van het publiek ging naar Oscar Ruiz Navia’s LOS HONGOS, een persoonlijk en autobiografisch geïnspireerd drama over twee bevriende skaters die midden in de kleurrijke, luidruchtige straat- en jongerencultuur van Cali, Colombia staan. De film werd ook vertoond in het educatieprogramma van IFFR. De Award is gesponsord door Stichting Dioraphte.

Top 5 IFFR Publieksprijs 2015

THE DARK HORSE
THE FAREWELL PARTY
LOIN DES HOMMES
LA VIE DE JEAN-MARIE
IK BEN ALICE

Top 5 HBF Dioraphte Award 2015
LOS HONGOS
LA MUJER DE LOS PERROS
NN
COURT
THE TRIBE
De volledige lijst is te vinden op de festivalwebsite:
www.iffr.com/nl/iffr-2015/iffr-publieksprijs-2015

International Film Festival Rotterdam (IFFR) is een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld, biedt een programma van zorgvuldig geselecteerde speelfilms, documentaires, korte films en media-art. De festivalsecties Hivos Tiger Awards Competitie, Bright Future, Spectrum en Limelight bevatten het nieuwste werk van filmmakers van over de hele wereld. In het onderdeel Signals presenteert IFFR themaprogramma’s en retrospectieven. IFFR steunt nieuw en avontuurlijk talent actief door o.a. coproductiemarkt CineMart, Rotterdam Lab en het Hubert Bals Fonds.