Kingsman – 2014

kingsman_the_secret_service_56136895_ps_2_s-low

RECENSIE: Kingsman – 2014

Gebaseerd op het bejubelde gelijknamige stripboek; “Kingsman: the secret service” vertelt het verhaal van een super-geheime spionnenorganisatie die, na de dood van één van hun agenten, een on-geraffineerde maar veelbelovend straatkind in het ultra-competitieve trainingsprogramma van het bureau werft. Ondertussen vormt er een dreiging voor de hele wereld in de vorm van een losgeslagen technisch genie.

Ik kom net terug van het zien van Kingsman in de bioscoop, en ik moet eerlijk zeggen dat ik zeer teleurgesteld ben… Ik keek echt uit naar deze film; Colin Firth wie een keer een stoere (Op z’n Brits natuurlijk) actieheld speelt en mensen à la James Bond in elkaar mag slaan! Maar ik vond de film erg puberaal, gevuld met loze actie, en het hele concept van ‘de geheime dienst tegen de slechte wetenschapper’ vind ik onderhand een beetje uitgemolken.

Ik keek thuis op www.imdb.com en zag dat de film een 8.2 krijgt… dit zegt mij een hoop over de lage eisen die mensen tegenwoordig nog aan dergelijke actiefilms stellen. Van Samuel L. Jackson verwacht ik dit soort rollen tegenwoordig wel, hoewel de lisp een nieuwe draai aan zijn doorgaans standaard karakter geeft, maar van Colin Firth verwacht ik meer. Ik snap echt wel dat hij waarschijnlijk graag een keer zo’n rol wilde spelen (hij doet ook 80% van zijn stunts zelf!), en dat het hoogstwaarschijnlijk hartstikke leuk was om de film te maken, maar toch verwacht ik van hem meer…

Het is jammer als je ziet hoeveel moeite er is gestoken in de voorbereiding van de productie: actrice Sofia Boutella moest een intense training ondergaan voor haar rol van Gazelle; ze leerde onder andere Thais boksen en Taekwondo. En Colin Firth heeft 6 maanden intensief getraind om in topvorm te zijn voor de rol van Harry Hart (Galahad), en begrijp me niet verkeerd; hij ziet er goed uit!

Mijn oordeel; vermakelijke film, gevuld met ongeloofwaardige actie scenes, zogenaamd grappige seksuele opmerkingen en een puberale, ruggengraatloze wetenschapper met een, zoals we gewend zijn, vreemde kijk op de wereld.

Regisseur: Matthew Vaughn
Schrijvers: Jane Goldman (screenplay), Matthew Vaughn
Acteurs: 
o.a. Colin Firth, Mark Strong, Mark Hamill, Samuel L. Jackson, Michael Caine, Taron Egerton

KSS_JB_D51_04710.CR2

Leuke feitjes:

  • In de film wordt het karakter van Dr. James Arnold gespeeld door Mark Hamill. In het originele stripboek is Mark Hamill de eerste beroemdheid wie juist ontvoerd wordt door het karakter Dr. Arnold.
  • Het canvas dat in het huis van Richmond Valentines (Samuel L. Jackson) hangt, is hetzelfde canvas dat in het kantoor van Mark Stong hangt in de film ‘Kick-Ass’ uit 2010. ‘Kick-Ass’ is ook geregisseerd door Matthew Vaughn.
  • Mark Hamill en Samuel L. Jackson hebben beide rollen van ‘Jedi Knights’ vertolkt in de ‘Star Wars’ film, Hamill speelde Luke Skywalker en Jackson speelde Mace Windu.
  • Samuel L Jackson’s karakter heet Valentine, dit is dezelfde achternaam als het karakter van Eddie Murphy‘s in ‘Trading Places’; naar deze film wordt gerefereerd in ‘Kingsman’. Daarnaast was Jacksons eerste filmrol ook in een Eddie Murphy film: ‘Coming to America’.
  • De codenamen van de geheime agenten van ‘The Secret Service’ zijn allemaal karakters uit de legende van Koning Arthur; Galahad, Lancelot, Perceval, Merlin, en natuurlijk Arthur.