Terugblik: Scream (1996)

scream2Na het horen van het overlijden van Wes Craven wilde ik hem eren door een aantal van zijn films te kijken, ik ben begonnen met ‘My soul to take’ (2010), waarvan ik dacht dat ik hem nog niet kende… helaas heb ik al zoveel horror en thriller films gekeken dat het soms gebeurd dat ik er na 10 minuten kijken achter kom dat ik hem toch al gezien had… maar gelukkig vind ik het nooit erg om ze nog een keer te kijken! Toen heb ik ‘Cursed’ (2005) gekeken, want ik hou nu eenmaal van Christina Ricci, en het feit dat ze een weerwolf speelt is een pluspunt!
Na deze 2 films staarde ik naar mijn dvd-kast en realiseerde me dat het kijken van mijn favoriete Wes Craven film niet eens bij me is opgekomen! Ik ben erg blij dat ik deze film gezien heb toen ik pas 14 was, en nog niet verwend en afgestompt was door de tientallen goede en slechte horror-, en slasherfilms die ik sindsdien gezien heb! Had ik de film een paar jaar later pas gezien had ik hem waarschijnlijk niet half zo geweldig gevonden; met de film ‘Scream’ luide ik mijn obsessie voor horrorfilms in. Ik heb alle delen van de ‘Scream’ quadrilogy met trots in mijn dvd kast staan, samen met de rest van mijn zeer respectabele collectie horror-, thriller-, en slasherfilms.

“Now Sid, don’t you blame the movies. Movies don’t create psychos. Movies make psychos more creative!”
(Quote Billy Loomis)scream4Ik ben ‘Scream’ eens gaan opzoeken op het internet en ontdekte een hoop leuke trivia, en ik dacht dit eens met jullie te delen! Wisten jullie bijvoorbeeld dat er ongeveer 190 liter nepbloed is gebruikt tijdens het maken van de film? Het masker is gebaseerd op het schilderij ‘de schreeuw’ van Edvard Munch, en hoewel het pak van de moordenaar(s) vaak ‘Ghostface’ wordt genoemd is de werkelijke naam ‘Father Death’. Dit kan je zien op de verpakking die ‘Dewey’ vast heeft in het politiebureau na de eerste aanval op Sidney.

“You make me so sick. Your entire havoc-inducing, thieving, whoring generation disgusts me.”
Quote Principal Arthur Himbry (Henry Winkler)

Drew Barrymore werd origineel gecast als de hoofdrol van ‘Sidney Prescott’, scream1maar Drew wilde graag ‘Casey’ spelen omdat ze dacht dat het publiek dan niet meteen zou denken dat ze de openingsmoord zou zijn! Tijdens het filmen van haar scene werden haar steeds waargebeurde verhalen van dierenmishandeling verteld door regisseur Wes Craven; zo hield hij haar huilend en angstig (Drew houdt namelijk erg veel van dieren)!

“What’s your favourite scary movie?”
Quote Ghostface

Wes Craven heeft het regisseren van de film in eerste instantie afgewezen, hij was druk met het opzetten van een remake van ‘The Haunting’, en overwoog afstand te nemen van het horrorgenre vanwege de vrouwenhaat en al het geweld. Hij regisseerde de film uiteindelijk toch en nam zelfs een cameo rolletje als de conciërge van de school. Het uiterlijk van de conciërge is een knipoog naar ‘Freddy Kreuger’, een karakter verzonnen door Wes Craven voor de film ‘Nightmare on Elm street’. De conciërge heeft een rood met groen shirt aan, net als ‘Freddy’ en ze hebben zelfs echte kleding uit de originele film gebruikt. Naast de conciërge doet Wes Craven ook even het masker van ‘Ghost Face’ op en word in de film door Neve in zijn gezicht gestompt.scream3
Op een gegeven moment in de film zegt ‘Tatum’ dat hun situatie op een Wes Carpenter film lijkt. Dit is een referentie naar Wes Craven, en John Carpenter, wie de film ‘Halloween’ (1978) regisseerde die ze kijken tijdens de feest scene.

“No, please don’t kill me, Mr. Ghostface, I wanna be in the sequel!”
Quote Tatum Riley

Laten we het eens over de geauditeerde en gecaste acteurs hebben; de rol van ‘Sidney Prescott’ werd in eerste instantie aangeboden aan Molly Ringwald, maar zij wees de rol af omdat ze liever niet een tiener speelde op 27 jarige leeftijd. Ook Reese Witherspoon wees de rol af. Melissa Joan Hart, Brittany Murphy, Alicia Witt, Melanie Lynskey en Melinda Clarke hebben allemaal auditie gedaan, en Tori Spelling is serieus overwogen voor de rol! Tori Spelling vond ik erg grappig om te horen omdat ‘Sidney’ in de film grapt dat als er een film over haar gemaakt zou worden ze waarschijnlijk door Tori Spelling gespeeld zou worden, en in ‘Scream 2’ speelt Tori ook daadwerkelijk ‘Sidney’ in ‘Stab’.

Brooke Shields werd bijna gecast als ‘Gale Weathers’, maar Courteney Cox was zo heftig naar de rol aan het dingen dat de producers haar de rol gaven. Courteney wilde de rol graag spelen omdat ze graag een keer een “Bitch” wilde spelen om van het “lieve” imago af te komen die ze had verworven door het spelen van ‘Monica’ in ‘Friends’.

En dan nog een leuke cameo; Wanneer ‘Billy’ aan het begin van de film ‘Sidney’s’ kamer inklimt via het raam, verteld hij haar dat hij ‘The Exorcist’ aan het kijken was. Linda Blair, wie ‘Regan’ speelde, heeft een cameo als een reporter in de film.

“Sidney, how does it feel to be almost brutally butchered? People want to know. They have a right to know! How does it feel?”
Quote van een reporter (Cameo van Linda Blair)

Ik was in ieder geval helemaal gefascineerd door de trivia, ik hoop dat jullie er ook van genoten hebben!scream6

Regisseur: Wes Craven
Schrijver: Kevin Williamson
Acteurs: o.a. Neve Campbell, Skeet Ulrich, Courteney Cox, Rose McGowan, David Arquette, Matthew Lillard, Jamie Kennedy, Drew Barrymore, Liev Schreiber, Linda Blair, Henry Winkler, Roger Jackson