Bad Santa – 2003

“I’m an eating, drinking, shitting, fucking Santy Claus”

Voor het echte, onvervalste en ongecensureerde kerstgevoel kijk ik elk jaar met kerst “Bad Santa”. Op de een of andere manier brengt de zwartgallige humor me altijd helemaal in de kerststemming; een kerstman die straalbezopen zit te schelden op z’n stoel in het winkelcentrum, zichzelf bepist, sex heeft in pashokjes op de “grote maten” afdeling en dan vervolgens het winkelcentrum berooft van alle kerstinkomsten van die maand.bad santa

Hoewel hij (de kerstman, oftewel Willy) overkomt als een zielige alcoholistische hufter die om helemaal niemand geeft, en dan nog het minst om zichzelf, kom je er tijdens het kijken van de film achter waarom hij is zoals hij is, en doet zoals hij doet. Maar gelukkig, zoals het hoort in een echte kerstfilm, blijkt Willy toch een klein hartje te hebben! Dit bewijst hij wanneer hij het ongelukkige en zeer trieste geval Thurman ontmoet, een dik, klein en simpel jongetje die niemand heeft in de wereld behalve zijn zwaar demente oma. Willy denkt misbruik te kunnen maken van de jongen en zijn oma door zomaar bij hun thuis in te trekken, maar fopt hierbij zichzelf wanneer hij zich aan de jongen gaat hechten. Daarnaast ontmoet Willy de mooie Sue; Sue heeft een lichte kerstman obsessie en zij en Willy beginnen een soort van relatie door samen te drinken en op vreemde plekken sex te hebben. Terwijl Sue steeds meer voor Willy wordt dan alleen maar een sexmaatje, ontfermt hij zich ook op z’n eigen baldadige manier over de jongen! Voor Willy het zelf doorheeft heeft hij een soort van gezinnetje voor zichzelf gecreëerd, hoe vreemd het samengeraapt groepje ook mag zijn.MV5BMTgxNTQyMDc3Ml5BMl5BanBnXkFtZTcwODI1ODAyNw@@._V1__SX1030_SY441_

Ik zal eerlijk zijn, je moet wel van de ongewassen duistere humor houden, maar als je van vreemde maar leuke en aandoenlijke typetjes houdt, graag ongezouten meningen wil horen (zelfs al is het in zeer grof taalgebruik) en daarnaast toch met een warm gevoel naar de aftiteling wil kijken is dit de film voor jou!

Regisseur: Terry Zwigoff
Schrijvers: Glenn Ficarra, John Requa
Acteurs: Billy Bob Thornton, Tony Cox, Brett Kelly, Lauren Graham, Bernie Mac

Kijk hier de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=xQvaoRScND4

Leuke feitjes:

  • Billy Bod Thornton heeft toegegeven dat hij daadwerkelijk bezopen was tijdens de opnames van de film.
  • Het woord “Fuck” en de variaties hierop worden 159 keer gebruikt in de film, de term “Shit” 73 keer.