Oscar Recensie – The Lobster

‘The Lobster’ speelt zich af in een denkbeeldige Ierse samenleving waarin het illegaal is om alleenstaand te zijn. Wanneer men hun partner verliest (op welke manier dan ook) worden de alleenstaanden naar een hotel op het platteland gestuurd waar ze binnen 45 dagen een nieuwe partner moeten vinden. Wanneer dit niet lukt binnen deze tijd worden de alleenstaanden veranderd in een dier naar keuze.

lobster 2Vind je het al vreemd genoeg klinken? Dit is niks! Ik heb 2 uur lang verward doch geamuseerd naar het scherm zitten staren… de film is aan de ene kant ontzettend lachwekkend, en aan de andere kant verontrustend en luguber. De slow-motion montages, de monotone stem van de verteller en de omgang tussen de zeer verschillende karakters maken de film een erg vreemde gewaarwording en tegelijkertijd lachwekkend door de absurditeit van het alles.

Hoewel de film vrij traag voelt blijf je toch geboeid doordat de regisseur steeds nieuwe settings, personages en verhaallijnen introduceert. De aparte kijk die de mensen in deze dystopische wereld op het leven hebben, en de belachelijke oplossingen die ze soms bieden voor problemen zorgt ervoor dat je van begin tot eind geïnteresseerd blijft!
Ik zou de film zeker aanraden, al is het alleen maar om Colin Farrel eens goed te bekijken met zijn dikke pens en snor!

Regisseur: Yorgos Lanthimos
Schrijvers: Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou
Acteurs: o.a. Colin Farrel, Rachel Weisz, Jessica Barden, John C. Reilly, Léa Seydoux, en Ben Whishaw.lobster 3