IFFR presenteert: This Is Where Reconstruction Starts

45ste International Film Festival Rotterdam
27 januari – 1 februari 2016

Rotterdam, 21 december 2015

IFFR presenteert: This Is Where Reconstruction Starts
Filmtalent laat zich inspireren door de wederopbouw

In 2016 staat Rotterdam in het teken van Rotterdam viert de stad! Geïnspireerd op 75 jaar wederopbouw, vieren we de stad van nu en kijken we vooruit naar de toekomst. In het kader hiervan presenteert International Film Festival Rotterdam (IFFR) het project This Is Where Reconstruction Starts. Zes jonge, internationaal toonaangevende filmmakers zijn uitgenodigd om een korte fictie of creatieve essayfilm te realiseren in de thematiek van de wederopbouw. De films gaan tijdens IFFR 2016 in première.

a673317f-86f2-4e60-b202-7edc433096f0Speciaal voor Rotterdam viert de stad! selecteerde IFFR zes jonge filmtalenten die in de afgelopen jaren op een veelbelovende manier zijn begonnen aan een carrière in het internationale circuit. Met de wederopbouw als inspiratiebron hebben zij ieder een korte film geregisseerd, in samenwerking met de jonge Nederlandse producent Smarthouse Films.

“Een erg actueel thema. In een maatschappij die voortdurend in beweging is, is het belangrijk dat we kijken naar onszelf, hoe we met de ander optrekken en hoe we in gezamenlijkheid een maatschappij kunnen opbouwen. In deze projecten komen ideeën samen die op verrassende wijze te maken hebben met wederopbouw; het vermogen van steden en mensen om zich steeds weer te vernieuwen”, aldus Bero Beyer, festivaldirecteur IFFR.
165bbe27-4074-418e-86f9-cae45f32e939Uitgangspunt voor de korte films is Rotterdam als kruispunt van een veelheid aan culturen. Vier internationale filmmakers vertellen elk een verhaal over (jonge) mensen die op het punt staan om hun huidige leven af te ronden en elders, in Rotterdam, iets nieuws opbouwen. De volgende filmmakers zijn verbonden aan het project: Daniel Aragão uit Brazilie (I Swear I’ll Leave This Town), Ying Liang uit China (When Night Falls), Mira Fornay uit Slowakije (My Dog Killer), Yassine El Idrissi uit Marokko (The Iranian Film).

Twee Nederlandse filmmakers, Guido van Driel (De wederopstanding van een klootzak) en Aboozar Amini (KabulTehranKabul), maken beiden films vanuit het omgekeerde perspectief. Dat begint op het moment van aankomst van mensen die hun thuis hebben verlaten, om elders een nieuw bestaan op te bouwen en mede vorm te geven aan de toekomst van die stad.

This Is Where Reconstruction Starts is geproduceerd door IFFR en Smarthouse Films, in samenwerking met Warnier Posta en Haghefilm.