IFFR 2016 vernieuwt prijzen en Awards Ceremony

IFFR 2016 vernieuwt prijzen en Awards Ceremony
Uitreiking awards vindt plaats tijdens ceremonie op vrijdag 5 februari

Vanaf de 45ste editie van International Film Festival Rotterdam worden alle awards die op het festival te winnen zijn, uitgereikt tijdens een vernieuwde Awards Ceremony. Sommige awards zijn gelijk gebleven, andere prijzen zijn vernieuwd in opzet en de Bright Future Award wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt.
7a81a392-5f7e-4fc1-a053-7c763fdbf2db
De Awards Ceremony vindt plaats op vrijdagavond 5 februari in de Doelen Willem Burger Zaal en wordt gepresenteerd door journalist en documentairemaker Fidan Ekiz.
De te winnen awards zijn:

Warsteiner Publieksprijs
Middels de welbekende scheurkaarten kunnen de bezoekers van IFFR ook dit jaar bepalen wat de publieksfavoriet van het festival wordt. De film met de meeste stemmen wint de Warsteiner Publieksprijs. Aan de prijs is een bedrag van €10.000 verbonden.
Selectie: Alle feature films IFFR 2016
Jury: Bezoekers IFFR 2016

Hubert Bals Fund Dioraphte Award
Voor de Hubert Bals Fund Dioraphte Award komen alle door het Hubert Bals Fonds ondersteunde films die tijdens de betreffende IFFR-editie gepresenteerd worden in aanmerking. De prijs gaat naar de Hubert Bals Fonds-film die het hoogst eindigt in de Publieksprijs-enquête. Aan de prijs is een bedrag van €10.000 verbonden.
Selectie: Alle door het Hubert Bals Fonds ondersteunde films IFFR 2016
Jury: Bezoekers IFFR 2016

MovieZone Award
MovieZone, de jongerenjury van EYE en IFFR, bekroont publiekslievelingen uit het filmaanbod. De winnende film maakt tevens kans opgenomen te worden in een van de filmeducatieve programma’s van EYE, zoals MovieZone met de klas. Jongeren dragen zo zelf bij aan het samenstellen van landelijke filmprogramma’s.
Selectie: Anomalisa, Charlie Kaufman; Arianna, Carlo Lavagna; As I Open My Eyes, Leyla Bouzid; Beyond Sleep, Boudewijn Koole; Demolition, Jean-Marc Vallée; Land of Mine, Martin Zandvliet; Montanha, Joao Salaviza; Problemski Hotel, Manu Riche; Tanna, Martin Butler; The Idol, Hany Abu-Assad; This Summer Feeling, Mikhaël Hers
Jury: Sofie Maas, 17 jaar, Rotterdam; Tom Pranger, 19 jaar, Zaandam; Max Fux, 16 jaar, Rotterdam; Bodine Sutorius, 17 jaar, Den Haag; Lianne Dusseldorp, 18 jaar, Bilthoven

FIPRESCI Award
De FIPRESCI Award wordt door de jury van de Fédération Internationale de la Presse Cinématographique (FIPRESCI) uitgereikt aan de regisseur van een film uit de sectie Bright Future die zijn wereldpremière op IFFR beleeft en niet in competitie draait.
Selectie: Alba, Ana Cristina Barragán; Bodkin Ras, Kaweh Modiri; Esa sensación, Juan Cavestany, Pablo Hernando, Julián Génisson; Mama, Vlado Skafar; Pacífico, Fernanda Romandía; Of Shadows, Yi Cui; Out of Love, Paloma Aquillera; Tenemos la carne, Emiliano Rocha Minter; The Plague at the Karatas Village, Adilkhan Yerzhanov; The Shell Collector, Tsubota Yoshifumi; The Sprawl (Propaganda About Propaganda), Vinca Kruk
Jury: Yael Shuv; Kevin B. Lee; Dragan Jurak; Joost Broeren; Toni Junyent; Rowan El Shimi; Taylor Hess; Archana Nathan; Martin Kudlac

NETPAC Award
De NETPAC Award wordt uitgereikt door een jury van het Network for the Promotion of Asian Cinema aan de beste Aziatische speelfilm.
Selectie: Motel Mist, Prabda Yoon; Of Shadows, Yi Cui; Simulacrum Tremendum, Khavn; The Cow Farm, Ali Sheikh Khudr; The Plague at the Karatas Village, Adilkhan Yerzhanov; The Shell Collector, Tsubota Yoshifumi; Too Young to Die!, Kankuro Kudo; Where Are You Going, Yang Zhengfan
Jury: Wood Lin; Chris Oosterom; Mark Schilling

KNF Award
De KNF Award, de prijs van de Kring van de Nederlandse Filmjournalisten, krijgt vanaf de 45ste editie van IFFR een nieuw gezicht. De KNF-jury kiest uit een selectie van Nederlandse films en Nederlandse coproducties (met internationale partners) die op IFFR worden vertoond.
Selectie: Beyond Sleep, Boudewijn Koole; Bodkin Ras, Kaweh Modiri; Full Contact, David Verbeek; Herberg van het geheugen, Barbara den Uyl; History’s Future, Fiona Tan; The Idol, Hany Abu-Assad; Ik wil gelukkig zijn, Annette Apon; Inside the Mind of Favela Funk, Elise Roodenburg, Fleur Beemster; Oscuro animal, Felipe Guerrero; Out of Love, Paloma Aguilera Valdebenito; De pedaalridder, Ari Deelder; The Sprawl (Propaganda About Propaganda), Metahaven; Stop Acting Now, Mijke de Jong; La última tierra, Pablo Lamar; De waarneming, Frank Scheffer
Jury: Joyce Roodnat; Luuk Imhann; Jelle Schot; Hugo Emmerzael; Maricke Nieuwdorp

VPRO Big Screen Award
Bij deze competitie, bestaande uit acht films die hun internationale première beleven op IFFR, bepaalt een publieksjury welke film aan een groot publiek wordt aangeboden. De winnende film wordt in de Nederlandse bioscopen uitgebracht en aangekocht door NPO voor uitzending bij de VPRO. Daarnaast is er aan de award een geldprijs voor de filmmaker verbonden.
Selectie: California, Marina Person; Halal Love (and Sex), Assad Fouladkar; Les ogres, Léa Fehner; Love & Friendship, Whit Stillman; Suntan, Argyris Papadimitropoulos; Sayonara, Fukada Koji; This Summer Feeling, Mikhaël Hers; Wild, Nicolette Krebitz
Jury: VPRO-publieksjury

Bright Future Award
Tijdens IFFR 2016 wordt voor het eerst de Bright Future Award uitgereikt. Debuutfilms in de sectie Bright Future die op IFFR hun wereldpremière of internationale première beleven, komen in aanmerking voor deze prijs. Aan de award is een bedrag verbonden van €10.000. Een jury van drie filmprofessionals bepaalt wie de prijs wint.
Selectie: Alba, Ana Cristina Barragán; Animal político, Tião; The Bear Tales, Samuele Sestieri, Olmo Amato; Bodkin Ras, Kaweh Modiri; Communication & Lies; Lee Seung-won; Fado, Jonas Rothlaender; Jacqueline (Argentine), Bernardo Britto; Las lindas, Melisa Liebenthal; Of Shadows, Yi Cui; Out of Love, Paloma Aguilera Valdebenito; Outfitumentary, K8 Hardy; Pacífico, Fernanda Romandía; The Sprawl (Propaganda About Propaganda), Metahaven; The Strange Case of Shiva, Arun Karthick; Strange Love, Natasha Mendonca; Tenemos la carne, Emiliano Rocha Minter
Jury: Helge Albers; Roman Gutek; Fiorella Moretti

Hivos Tiger Awards
De Hivos Tiger Awards Competitie werd in 1995 opgericht met als doel opkomend internationaal filmtalent te ontdekken, bekendheid te geven en te onderscheiden. Aan de award is een geldprijs van €40.000 verbonden, te verdelen tussen regisseur en producent. Daarnaast zal een speciale juryprijs ter waarde van €10.000 worden uitgereikt aan een buitengewoon artistieke prestatie binnen de competitie.
Selectie: History’s Future, Fiona Tan; The Land of the Enlightened, Pieter-Jan De Pue; Motel Mist, Prabda Yoon; Oscuro animal , Felipe Guerrero; Radio Dreams, Babak Jalali; La última tierra, Pablo Lamar; Where I Grow Old, Marilia Rocha; A Woman, a Part, Elisabeth Subrin
Jury: Peter van Bueren, Hend Sabry, Anocha Suwichakornpong, Miguel Gomes, Hans Hurch

Buiten deze Awards Ceremony op vrijdag 5 februari, worden op zondagavond 31 januari in LantarenVenster de Canon Tiger Awards for Short Films uitgereikt. Daarnaast worden aan het slot van coproductiemarkt CineMart, op woensdag 3 februari, de winnaars bekendgemaakt van de Eurimages Co-Production Development Award, de Arte International Prize en de Wouter Barendrecht Award.

Al vier decennia koestert, ontwikkelt en presenteert IFFR vol trots de auteurscinema, door filmmakers te helpen een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Het festival staat internationaal bekend om haar eigenzinnige en innovatieve programmering, met in het bijzonder aandacht voor talentvolle beginnende filmmakers. Films van een hoge kwaliteit uit de hele wereld worden in Rotterdam gepresenteerd aan een groot internationaal publiek, met als doel te inspireren en blikken te verbreden.

IFFR is een van de grootste culturele evenementen van Nederland en een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. De 45ste editie vindt plaats van woensdag 27 januari tot en met zondag 7 februari 2016. Met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens, talkshows en debatten is Rotterdam twaalf dagen lang een spannende, mondiale filmhoofdstad. De officiële kaartverkoop start op vrijdag 22 januari. Meer informatie via IFFR.com.