Oscars 2016

Zondagnacht was het weer zo ver; de Oscaruitreikingen van 2016, het evenement waar ik vanaf nieuwjaar naar uit begin te kijken. Ik probeer elk jaar weer zoveel mogelijk van de films uit mijn favoriete categorieën te kijken, bijvoorbeeld ‘Cinematography’, ‘Costume Design’, beste acteurs en actrices en natuurlijk de beste film!

spotlight_43009575_ps_1_s-lowDit jaar werd het me helaas moeilijk gemaakt, gezien het feit dat er geen zenders waren in Nederland die de Oscars live gingen uitzenden dit jaar… de rode loper kon je volgen op Net 5, maar daar doe ik het toch niet voor. Ook kon ik naar de Vue bioscoop om het daar te kijken, maar omdat ik nu toch wel erg zwanger begin te worden (om het half uur naar de wc en snel last van mijn rug) leek me dit geen handig plan. Uiteindelijk heb ik het live kunnen streamen via een vage website. Was een beetje slechte kwaliteit maar ach, daar kan ik wel mee leven haha! Wat een domper op de nacht zette voor mij was dat de website ermee ophield vlak voor de laatste drie Oscars werden uitgereikt… dus ik heb helaas de live uitreikingen van de Oscars ‘Best Actress’, ‘Best Actor’ en ‘Best Picture’ gemist. Dat was me een anticlimax om 6 uur ‘s morgens… Gelukkig kan je het later allemaal opzoeken op YouTube en heb ik de bekendmakingen van de winnaars kunnen volgen via Twitter.

De Oscars werden dit jaar gepresenteerd door acteur en komiek Chris Rock… Nu ben ik niet zo’n fan van Chris Rock’s humor (bovendien irriteert zijn stem me mateloos), maar hij deed het best leuk. Ik vond wel dat ze het hele ‘White Oscars’ gebeuren net iets teveel aan bod lieten komen, ze hadden praktisch het hele thema van de avond erom heen gebouwd. Sowieso vond ik het hele evenement een beetje saai, niet zo grappig en vlot als voorgaande jaren. Dat was jammer, maar het mag de pret niet drukken! Mocht je niks hebben meegekregen van de zogenaamde ‘White Oscars’ klik dan hier.

Naast de vele opmerkingen en steken richting racisme, werden ook seksueel geweld en het klimaat behandeld. Het nummer ‘Till it happens to you’ van Lady Gaga voor de film ‘the Hunting Ground’ werd zeer emotioneel ontvangen. Samen met slachtoffers van seksueel misbruik voerde ze het nummer op en bracht hiermee zichzelf en het publiek in tranen. De film ‘The Hunting Ground’ is een dramatische onthulling van de vele gevallen van seksueel geweld op Amerikaanse campussen, en de manier waarop de scholen de misdrijven in de doofpot stoppen.

Zie hier het live optreden van Lady Gaga: https://www.youtube.com/watch?v=TZhsJ1saExI

the_revenant_56156256_ps_1_s-lowLeonardo Dicaprio heeft zijn eerste Oscar in ontvangst mogen nemen! Wat was ik blij voor hem! De Oscar is al 4 keer aan zijn neus voorbij gegaan, en het is toch zo’n geweldige acteur! Hij verdient het! In zijn toespraak behandeld hij vrij uitgebreid hoe belangrijk het is dat men het klimaat in acht neemt, en dat we de natuur niet voor lief moeten nemen! En gelijk heeft hij… het onderwerp klimaat werd door andere winnaars ook ook licht behandeld, maar niemand zo goed als Leonardo.

Verder wil ik nog even zeggen dat ik zo blij ben dat ‘Mad Max: Fury Road’ er met de Oscar voor ‘Costume Design’ vandoor is gegaan! Ik had niet zo’n haast om deze film te gaan kijken als ik heel eerlijk ben. Ik vond ‘Mad Max 1’ niet zo heel boeiend en kan me maar vaag iets herinneren van ‘Thunderdome’. Maar de film was genomineerd voor ‘Best Picture’ en die films probeer ik toch allemaal te zien; en ik was aangenaam verrast! Het was een actiespektakel zoals ik verwachtte, maar het zag er allemaal zo cool uit! De hele sfeer en het gecreëerde wereldje wat neergezet was hield me geboeid tot het eind. Dat de film ook voor ‘Best Picture’ was genomineerd hoefde niet zo voor mij, maar de rest van de 6 gewonnen Oscars vind ik zeer verdiend.

1963414238726842_n‘Best Picture’ voor ‘Spotlight’ was ik ook erg blij mee! Ik vond het een zeer aangrijpende en boeiende film. Ik was bang dat ‘Spotlight’ zou gaan verliezen van ‘The Revenant’… Niet dat ik ‘The Revenant’ geen goede film vond hoor, ‘Spotlight’ sprak me gewoon meer aan! Daarnaast was ik erg blij voor Alicia Vikander (zij sleepte een Oscar binnen voor haar prachtoge optreden in ‘The Danish Girl’) en voor Brie Larson (Oscar gewonnen voor haar prachtige en aangrijpende rol in ‘Room’). Ook vond ik het geweldig dat de film ‘Inside out’ de Oscar voor ‘Best Animated Feature film’ won! Dat vond ik toch zo’n leuke, gezellige en knap in elkaar gezette film!

1760672097284385_nHet was in ieder geval weer een geweldige nacht! Volgend jaar zal het hopelijk weer op een normale manier uitgezonden worden, en anders ga ik toch gezellig naar de Vue bioscoop!

En natuurlijk felicitaties aan alle welverdiende Winnaars.

Klik voor de volledige lijst Oscar winnaars hier: http://oscar.go.com/winners