Slenderman

Een tijdje terug werd ik door mijn broer gewezen op het fenomeen ‘Slenderman’. Hij was vrij gechoqueerd dat ik als fanatiek filmkijker en horrorfan nog nooit van ‘Slenderman’ gehoord had! Ik ben eens op onderzoek uit gegaan en ik moet zeggen dat ik het met hem eens ben; hoe kan het dat ik dit gemist heb? Dus ik ben het hele gegeven eens gaan uitpluizen, waarbij ik een heel scala aan informatie heb opgedoken van horrorgames tot forums en zogenaamd authentieke nieuwsartikelen. Ik heb zelfs het spel ‘Slender’ gespeeld, wat best wel eng was haha. Op YouTube vooral is ‘Slenderman’ zeer aanwezig in een breed assortiment aan grappige en serieuze filmpjes, variërend van korte documentaires, ‘found footage’ filmpjes en geinige ‘home video’s’.

houtsnijdingVoor zover ik kan vinden is het allemaal begonnen op een website genaamd ‘Somethingaweful’. Op het forum van deze website zou ene Victor Surge het personage van ‘Slenderman’ tot leven geroepen hebben door het plaatsen van foto’s uit de jaren ’80 waarop ‘Slenderman’ zogenaamd te zien is. De foto’s zouden in verband staan met de verdwijningen van een aantal kinderen in Stirling City, USA. Volgens mij is het vanuit hier in stroomversnelling geraakt; er zijn horrorspelletjes op gebaseerd, en worden home videos met ‘Slenderman’ in de hoofdrol op het internet geplaatst, en er is een web-serie over gemaakt. ‘Slenderman’ is uitgegroeid tot een ware ‘Urban Legend’. In een korte documentaire die ik keek op YouTube werd zelfs gezegd dat zijn gelijkenis o.a. te vinden zou zijn in grottekeningen daterend uit 9000 v.Chr. in het noordoosten van Brazilie, en in houtsnijdingen van een Duitse artiest in de middeleeuwen.

StabbingEr zijn zelfs mensen die zo in de ‘Slenderman’ geloven dat ze voor hem zouden moorden… Ik kwam een incident tegen uit 2014 genaamd ‘The Slender man Stabbing’. Dit incident voltrok zich in Wisconson in de Verenigde Staten. 2 meisjes van 12 jaar oud lokten een vriendinnetje het bos in om haar vervolgens door middel van 19 messteken te offeren aan ‘Slenderman’. De schuldige meisjes verklaarden dat ze het deden om de goedkeuring van ‘Slenderman’ veilig te stellen zodat hij hen en hun families met rust zou laten, en zij hem konden dienen in zijn domein… Het slachtoffer heeft de steekpartij gelukkig overleefd. Haar aanvallers zitten vast en wachten op rechtspraak.

De globale omschrijving van ‘Slenderman’ is een lange dunne man in een zwart pak, vaak met een rode stropdas. Zijn gezicht heeft geen gelaatstrekken, en hij heeft de mogelijkheid zijn ledematen op te rekken, om zo angst op te wekken bij zijn slachtoffers, en heeft vaak tentakels op zijn rug. Een ontmoeting met ‘Slenderman’ kan geheugenverlies, paranoia en aanvallen van misselijkheid tot gevolg hebben…

Tijdens mijn zoektocht kwam ik, naast een hele reeks ‘Short films’ ook een aantal speelfilms tegen over ‘Slenderman’. Van de drie films was er 1 daadwerkelijk de moeite waard, 1 was zeer matig en 1 was gewoon tenenkrommend slecht! De beste van de 3 zal ik morgen apart resenceren (Zie, Always Watching: A Marble Hornets Story), de andere 2 behandel ik in dit artikel.

The Slender man 2013The Slender man (2013)

In deze film volgen we een aantal mensen die elk op hun eigen manier achter ‘Slenderman’ aanzitten na de verdwijning van een aantal kinderen. Een broer en zus proberen wijs te worden van het onderzoek van hun pas overleden vader, een privé detective wordt ingehuurd om de verdwijningen van de kinderen te onderzoeken en een vader denkt zijn verdwenen zoon terug te krijgen door ‘Slenderman’ andere kinderen aan te bieden… Nu klinkt dit alles niet heel slecht, maar combineer dit met oppervlakkige karakters die stomme beslissingen maken, een paar magere verschijningen van ‘Slenderman’ en een zeer zwak plot, en je hebt weer een film waarvan je wenst dat je er niet een uur en 20 minuten van je leven voor had opgegeven.

Regisseur: Anthony Meadows (als A. J. Meadows)
Schrijvers: Jeremy Kirk, Anthony Meadows
Acteurs: o.a. Adam Hartley, Madeleine Rouse, Eric Warrington

windigo

 

Windigo (2011)

Een groep jonge filmstudenten reizen af naar het platteland buiten Toronto (Canada) om een documentaire op te nemen over ontbossing. Al snel valt het de cameraman Brandon op dat er vreemde dingen gebeuren met het beeld en geluid van de camera, en de lokale mensen gedragen zich ook wel vreemd… zou er iets meer gaande zijn in dit kleine dorpje?
Wat je ook doet, gun deze film geen blik waardig! Het eerste half uur kon ik nog wel een grinnik opbrengen voor de vervelende en zwaar onvolwassen studenten… maar toen er na 30 minuten nog niks zinnigs was gebeurd en het gezeik onder de studenten zwaar vervelend begon te worden was mijn geduld een beetje op. Het camerabeeld was expres slecht gemaakt (zogenaamd gevolg van de nabijheid van ‘Slenderman’), wat de film nagenoeg onkijkbaar maakt. Vaak heb je niet eens door wat er nou precies aan de hand is; wat er ook nog voor zorgde dat je van het plot niks meer snapte. Alles was zo wazig in elkaar geknutseld dat er niks meer van klopte. Geen aanrader.

Regisseur: James Hardiment
Schrijvers: Bran Rainey
Acteurs: o.a. James Hardiment, Bran Rainey, Robert Poirier