Always Watching: A Marble Hornets story – 2015

Zoals beloofd hier de recensie over de beste film in het ‘Slenderman’ genre die ik tot nu toe heb gezien. Deze film is gebaseerd op de web-serie ‘Marble Hornets’ van YouTube, als je van het ‘Found Footage’ genre houdt is dit zeker de moeite waard om op te zoeken! In de serie volgen we een film student die besluit door de tapes van een geannuleerd project heen te gaan. Het project werd gerund door een vriend van hem die mysterieus is verdwenen. Op de tapes ziet hij dat zijn vriend gestalkt werd door een paranormale entiteit, genaamd ‘Slenderman’. ‘Always Watching’ is een spin-off op deze serie.

Een nieuwsteam van een lokaal zender werken met zijn drieën aan een nieuwsitem over huizen die om verscheidene redenen teruggevorderd worden door de bank. Een van de huizen die ze bezoeken is nog geheel ingericht en het ziet er naar uit dat de bewoners halsoverkop vertrokken zijn. In de kelder van het huis vinden ze een doos met DV tapes, en ze besluiten dat hier misschien een interessant nieuwsitem uit voort kan komen en ze nemen de tapes mee om te kijken.

MV5BMzg0MTE3NDc4Ml5BMl5BanBnXkFtZTgwNzgxODMyNTE@._V1__SX1303_SY592_

Have you seen the one that is not there?

De taak van het doornemen van alle tapes wordt toegedeeld aan cameraman Milo, wie schoorvoetend begint aan het kijken van de, volgens hem, saaie home video’s. Maar al snel komt Milo er achter dat het gezin op de tapes gestalkt wordt door een gezichtloos figuur gekleed in een zwart pak; The Operator. Deze valt het gezin net zo lang lastig valt tot ze op de vlucht slaan. Het vreemde aan ‘The Operator’ is dat hij blijkbaar alleen maar te zien is door een camera heen. Milo deelt zijn bevindingen met zijn collega’s en moet er al snel aan toevoegen dat hij nu ook gevolgd wordt door ‘The Operator’… Het groepje gaat op zoek naar het gezin van de DV tapes om zo proberen wijzer te worden over wat er aan de hand is.

Als je het plot van de film zo leest klinkt het niet als een heel origineel verhaal, maar dit wordt goedgemaakt door de overtuigende acteurs, origineel camerawerk en een lekker paranoïde sfeer. Het verhaal komt snel op gang maar niet te overdreven; het kabbelt lekker voort en neemt langzaam in intensiteit toe. Doordat Milo zichzelf obsessief begint te filmen met meerdere camera’s in combinatie met een projector, geeft dit de kijker een aantal interessante shots waarin ‘The operator’ in beeld komt. Hierdoor ga je vanzelf steeds in shots zoeken waar hij in beeld komt en als je hem ziet moet je de neiging onderdrukken om angstig uit te roepen ‘OEH daar stond hij! Zag je hem? Zag je hem?’. Dit houdt je de rest van de film op het puntje van je stoel!

Ik vond het een erg goede film, die zijn kijker achterlaat met een onrustig gevoel; ben ik alleen?  Zeker een aanrader!

Regisseur: James Moran
Schrijvers: Ian Shorr (screenplay), Joseph DeLage en Troy Wagner (web series “Marble Hornets”)
Acteurs: o.a. Alexandra Breckenridge, Jake McDorman, Doug Jones

Leuke Feitjes:

  • De productie van de film werd even stopgezet na het incident ‘The Slenderman Stabbing’. 2 meisjes van 12 hadden een vriendinnetje geprobeerd te offeren aan de ‘Slenderman’ door haar 19 keer neer te steken…
  • Wanneer de groep stoppen om te tanken zie je op de achter grond een vermist poster hangen van Alex Kralie. Dit is een van de hoofdkarakters in de originele web-serie ‘Marble Hornets’.
  • Hoewel het wezen in deze film niet ‘Slenderman’ genoemd wordt, maar ‘The Operator’ is het wel gebaseerd op de legende van ‘Slenderman’.
  • De acteur in het pak van ‘The Operator’ is ons filmfanaten niet onbekend! Het is niemand anders dan Doug Jones; de man die o.a. de Faun in ‘Pans Labyrinth’ (2006), Abe Sapien in ‘Hellboy’ (2004), en Billy in ‘Hocus Pocus’ (1993) tot leven bracht door in de pakken te kruipen.

Always watching2