Regression – 2015

“Fear always finds its victim.”

Ik was zeer enthousiast om te horen dat Alejandro Amenábar een terugkeer ging maken naar het horrorgenre. Hij schreef het script en regisseerde de film ‘Tesis’ uit 1996, en hier was ik ontzettend enthousiast over! In ‘Tesis’ volgen we Ángela, zij schrijft een scriptie over geweld en raakt langzaamaan verzeild in de duistere onderwereld van ‘Snuff films’. Voor degenen die niet bekend zijn met dit concept; op ‘Snuff films’ worden mensen vaak verkracht en sowieso vermoord voor iemands seksuele genot, of mensen plegen zelfmoord en worden gefilmd. Deze films worden voor veel geld verkocht. De film was ontzettend verontrustend! Sinds deze film bleef Alejandro Amenábar goede films maken, zoals ‘Abre los ojos’ (1997), ‘The Others’ (2001), ‘Vanilla Sky’ (2001), en ‘Agora’ (2009).regression_43008800_ps_1_s-low

In ‘Regression’ volgen we Detective Bruce Kenner, hij krijgt de zaak toegewezen van Angela Gray; zij beschuldigt haar vader van seksueel misbruik. Bruce ondervraagt de vader van Angela, John, en komt erachter dat John geen herinnering heeft van het seksueel misbruiken van zijn dochter; hij had wel een vermoeden dat er iets aan de hand was, maar weet er niks meer van. Samen met psyche-analist Kenneth Raines ondervraagt Bruce John nog een keer, en ditmaal door John onder een soort hypnose te brengen door middel van regressietherapie. Tijdens de hypnose herinnert John zich ineens het misbruik, maar zegt dat hij er alleen bijstond terwijl Agent George Nesbitt zijn dochter verkrachtte…

Regression_Day32_0150.cr2

Vanaf hier wordt het steeds vreemder, het blijkt dat er een satanische cult zou zitten achter het misbruik van Angela. Ze zouden duivelse rituelen uitvoeren op het land van John Gray en zorgen ervoor dat mensen die eraan meewerken zich er niets van herinneren. De hele stad raakt in de ban van de zaak van Angela en de Satanische cult en hoe verder de zaak zich vordert, hoe meer paniek er gezaaid wordt.

De film begint meteen boeiend, je wordt meteen in het diepe gegooid en je blijft van begin tot eind geboeid. Het jammere aan de film vond ik dat je geen tijd kreeg om je te binden aan karakters, je blijft iedereen door de film heen maar oppervlakkig kennen en dit zorgt dat er geen echte diepgang is… Wat ik me aan het einde van de film realiseerde is dat ze dit waarschijnlijk expres hebben gedaan zodat je objectief naar het verhaal kan kijken zonder dat je conclusies gaat trekken omdat je voorkeur voor een bepaald karakter hebt! Ik denk niet dat ik hem ooit nog een keer zal kijken dus het is er niet een voor in mijn dvd collectie, maar ik zou hem wel aanraden.

Regisseur: Alejandro Amenábar
Schrijvers: Alejandro Amenábar
Acteurs: o.a. Ethan Hawke, David Thewlis, Emma Watson

Contact met Daniëlle? Mail redactie@maxamovie.nl