Release Kyteman – Soundtrack van nieuwe Nederlandse speelfilm Of Ik Gek Ben

13 mei is de digitale release van de door Kyteman (Colin Benders) geproduceerde filmmuziek bij het regiedebuut van Frank Lammers: Of Ik Gek Ben. De film is vanaf 2 juni te zien in de bioscoop. De muziek voor de film is op een bijzondere manier geproduceerd. In zijn Kytopia-studio (de grote zaal van het voormalige poppodium Tivoli Oudegracht in Utrecht) liet Benders een groot filmscherm monteren, om vervolgens een week lang met The Kyteman Orchestra en andere muzikanten live muziek bij de gemonteerde film in te spelen. Geen muziek die  van tevoren was gecomponeerd en uitgeschreven maar muziek die ter plekke door de muzikanten werd bedacht in reactie op de getoonde filmscènes. Het resultaat was meer dan 25 uur aan geïmproviseerde filmmuziek waaruit Benders de uiteindelijke soundtrack heeft samengesteld.

2F843F76-43FC-450A-A364-BBB2D0452073Colin Benders: “Achteraf gezien is het vrij absurd wat we in een week tijd hebben kunnen doen. Bij de start van de week hadden we een film met alleen tekst, aan het eind van de week had ik 10 alternatieve scores om uit te kiezen.” 

Op het album staan 9 tracks die in de film gebruikt zijn en die die speciaal voor het album opnieuw gemixt en gemasterd zijn. Alle tracks zijn instrumentaal. Los van het album wordt er ook een single uitgebracht, getiteld Regenboog, een wilde gitarenremix van een liedje dat in de film wordt gezongen door actrice Sanne Langelaar.

De soundtrack en de single worden uitgebracht op het Kytopialabel. De soundtrack is verkrijgbaar en te beluisteren vanaf 13 mei, onder meer bij iTunes, Spotify etc. De single is verkrijgbaar vanaf 20 mei.

Over de film

De succesvolle, jonge kunstenaar Benjamin is compleet de weg kwijt als hij in een tbs-kliniek belandt. Hij herinnert zich niets van een gewelddadig vergrijp waarvoor hij is veroordeeld. Het leven in de kliniek is absurd en meedogenloos, maar langzaam krijgt Benjamin weer grip op zichzelf en beseft hij wat voor oppervlakkige narcist hij was voordat hij in de kliniek belandde. Eenmaal vrij, doet het weerzien met zijn oude vrienden de grond onder hem opnieuw wegzinken en zet hij een groot vraagteken bij wat nu eigenlijk de waarheid is.

Regisseur:   Frank Lammers

Scenario:     Frank Lammers

Boek:            Scenario is gebaseerd op het gelijknamige boek van auteur Michiel Stroink

Cast:             o.a. Mike Weerts, Matteo van der Grijn, Tibor Lukács, Monic Hendrickx, Sanne Langelaar, Cees Geel, Yannick Jozefzoon, Dennis ‘Denvis’ Grotenhuis, Bianca Krijgsman, Kees Boot, Fedja van Huet en Maarten Heijmans

Genre:          Psychologisch Drama

Release:       2 juni 2016

Makers 

Of ik gek ben’ is in alle opzichten een ‘debuutfilm’. Mike Weerts speelt zijn eerste hoofdrol en is tevens coproducent. Frank Lammers maakt met deze film zijn regiedebuut; ‘Of ik gek ben’ gebaseerd op de debuutroman van Michiel Stroink en de score wordt verzorgd door Kyteman die hiermee zijn eerste volwaardig film soundtrack oplevert.

Initiator van het project is Mike Weerts; hij wist na het lezen van het boek onmiddellijk: ‘hier moet een film van komen’. Lammers twijfelde geen moment toen hij benaderd werd om de regie op zich te nemen en voor Kyteman kwam een langverwachte droom in vervulling: het verbinden van beeld en muziek.  ‘Of ik gek ben’ is een productie van IJswater Films (Marc Bary), kieM Films (Mike Weerts) en Pellicola (Guirec van Slingelandt & Daniel Koefoed) in coproductie met AVROTROS. De distributie wordt verzorgd door Waterfront Film Distribution.

 Of Ik Gek Ben is tot stand gekomen met steun van; Brabant C, Netherlands Film Production Incentive, Nederlands Filmfonds, CoBO, bkkc, voordekunst.nl, Abraham Tuschinski Fonds, NORMA, Meulenhoff Boekerij

‘Of ik gek ben’ is vanaf 2 juni 2016 in de bioscoop te zien.