Estranged – 2015

“There’s no place like home.”

January en haar vriend Callum worden in Brazilie aangereden op hun scooter. Callum komt er goed vanaf maar January moet 4 maanden in het ziekenhuis verblijven; ze zal voorlopig vastzitten aan een rolstoel en daarnaast is ze ook haar lange-termijn geheugen kwijt… January leert van Callum dat ze al in 6 jaar niet thuis is geweest, maar ze wilde de reden preciese reden nooit aan hem geven, alleen dat ze er niet meer heen wilde. Vanwege de heftige revalidatie die ze voor de boeg heeft, voelt January zich gedwongen om toch, samen met Callum, naar huis te keren om zich aan de zorg van haar ouders over te geven.

estranged2Eenmaal thuis voelt January zich zeer vervreemd van haar ouders, broer en zus. Ze voelt totaal geen binding met haar familie en kan het zichzelf maar niet gemakkelijk maken. Ze vraagt zich af waarom ze zo lang van huis is geweest; is er een ruzie geweest waardoor ze is vertrokken? Om alles nog erger te maken is haar vader niet gesteld op de vrijpostige Callum, hij vindt het maar een nietsnut en schuift de schuld van het ongeluk geheel op hem af. Wanneer haar vader haar verteld dat hij Callum geld heeft aangeboden om te vertrekken en hij dit aangenomen heeft, is het aan January erachter te komen wat er precies aan de hand is en of ze zich wel zo veilig zou moeten  voelen bij haar zogenaamde familie.

Ik zal je maar meteen zeggen, als je een ervaren thriller-kijker bent is dit niet de film voor jou. Misschien dat het voor de leek een daadwerkelijk goede film zal zijn, maar voor mij was dit op het beste een vermakelijk wegkijkertje. Het huis waarin de familie leeft is aftands en de helft is niet eens ingericht; ze hebben een fulltime butler in dienst maar kunnen geen meubels of onderhoud veroorloven? En doordat de hoofdrolspeelster zo naïef en wazig is, verlies je al snel een goede reden om door te blijven kijken. Ze neemt maar gewoon aan van haar vader dat Callum er vandoor is gegaan, en gaat ruim 6 maanden kalmpjes door met leven in de zeer vreemde thuissituatie , en dan flipt ze ineens helemaal de pan uit door een zeer nietszeggend incidentje… haar keuzes zijn heel ondoordacht en onrealistisch.

estranged1En dan hoop je nog dat het plot van de film goed genoeg is om de hele film toch nog de moeite waard te maken, maar helaas. De hele reden achter de acties van het huishouden zijn vrij onnozel en zelfs ontzettend overbodig. Als ze naar de politie waren gegaan was het allemaal op een normale manier op te lossen, de acties zijn niet eens af te schrijven aan mentale instabiliteit of zo, het is allemaal gewoon nergens voor nodig.

Geen aanrader.

Regisseur: Adam Levins
Schrijvers: William Borthwick, Simon Fantauzzo
Acteurs: o.a. Craig Conway, James Cosmo, Amy Manson

Genre: Thriller
Taal: Engels

Contact met Daniëlle? Mail redactie@maxamovie.nl