IFFR eert Jan Němec met retrospectief

46ste International Film Festival Rotterdam
25 januari – 5 februari 2017

Rotterdam, 1 juli 2016

IFFR eert Jan Němec met retrospectief

Onconventionele Tsjechische maestro Jan Němec (1936-2016) krijgt groot overzichtsprogramma tijdens IFFR 2017

Het 46ste International Film Festival Rotterdam (25 januari – 5 februari 2017) staat, met een uitgebreid retrospectief van het werk van Jan Němec (1936-2016), op een bijzondere manier stil bij de onlangs overleden Tsjechische filmmaker. Němec was een van de pioniers van de Tsjechische New Wave uit de jaren 1960 en een sleutelfiguur in de Oost-Europese avant-garde cinema. Hij creëerde een unieke en zeer divers oeuvre dat speelfilms, documentaires en experimentele films omvat.

IFFR zal een breed scala van Jan Němecs werk presenteren, waaronder de internationale première van The Wolf of Royal Vineyard Street (2016), zijn laatste film waarin hij speels zijn eigen leven ensceneert en fantaseert.

Němec verlegde met inmiddels klassieke films als Diamonds of the Night (1964) en A Report on the Party and the Guests (1966) al vroeg de politieke grenzen in Tsjecho-Slowakije. Zijn positie werd echter moeilijker na het neerslaan van de Praagse Lente in 1968. Dit resulteerde in een verbod op zijn documentaire Oratorio for Prague (1968) en in 1974 werd Němec zelfs tot ballingschap gedwongen. Hij keerde pas na de ineenstorting van het Oostblok terug.

Němec is nooit opgehouden zijn non-conformistische visie te ontwikkelen en de grenzen van artistieke vrijheid en van het medium film op te zoeken, ook in de laatste twintig jaar van zijn carrière, waarin hij meer autobiografische onderwerpen onderzocht.

Het retrospectief tijdens het 46e International Film Festival Rotterdam wordt georganiseerd in samenwerking met de Czech Film Center en zal het eerste grote eerbetoon aan Jan Němec zijn sinds zijn overlijden in maart 2016.

De volledige lijst van films die zullen worden opgenomen in het retrospectief zal dit najaar op de website van het IFFR worden gepubliceerd.

————————————————————————————————————–

International Film Festival Rotterdam (IFFR) is een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld, biedt een programma van zorgvuldig geselecteerde speelfilms, documentaires, korte films en media-art. IFFR steunt nieuw en avontuurlijk talent actief door o.a. coproductiemarkt CineMart, het Hubert Bals Fonds, Rotterdam Lab en het onlangs geintroduceerde BoostNL.