RIPHAGEN beleeft wereldpremière op het NFF

RIPHAGEN, de WOII-misdaad thriller van regisseur Pieter Kuijpers, gaat op donderdag 22 september in première op het Nederlands Film Festival 2016. De film beleeft zijn exclusieve wereldpremière in de Stadsschouwburg te Utrecht in het bijzijn van cast en crew, waaronder Jeroen van Koningsbrugge, Kay Greidanus, Sigrid ten Napel, Peter Blok en Anna Raadsveld. De 36e editie van het NFF vindt plaats van woensdag 21 tot en met vrijdag 30 september.

De beruchte Amsterdamse crimineel Andries ‘Al Capone’ Riphagen collaboreert tijdens de Tweede Wereldoorlog met de Duitsers. Riphagen wordt onmetelijk rijk met het opsporen, afpersen en verraden van Joodse onderduikers en waant zich hierbij onaantastbaar. Maar als hij een belangrijke verzetsgroep verraadt, opent de jonge politieagent en verzetsstrijder Jan van Liempd de jacht op hem.

Pieter Kuijpers studeert in 1993 af in Theater-, Film- en Televisiewetenschappen en begint zijn carrière als scenarioschrijver. In 2002 maakt hij zijn speelfilmdebuut als regisseur met VAN GOD LOS, waarvoor hij een Gouden Kalf voor Beste Regie in de wacht wist te slepen. In 2006 waagt Kuijpers zich met DENNIS P. voor het eerst aan een combinatie van regie en producentschap vanuit het productiebedrijf Pupkin, dat hij samen met Sander van Meurs en Iris Otten runt. Vele producties als SMERIS, VAN GOD LOS de serie, FEUTEN, BELLICHER, HEMEL OP AARDE en momenteel RIPHAGEN volgden. RIPHAGEN is voorlopig zijn laatste film als regisseur.

“Met RIPHAGEN wil ik proberen het veel te heroïsche beeld over Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog bij te stellen. RIPHAGEN is geen film over een held, maar over een dader. Een dader die puur om opportunistische redenen voor de verkeerde kant van de historische scheidslijn heeft gekozen”, aldus Kuijpers.

RIPHAGEN is geproduceerd door Pupkin in coproductie met de VPRO en is tot stand gekomen met steun van het Mediafonds en Netherlands Film Production Incentive van het Nederlands Filmfonds. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Bart Middelburg en René ter Steege, aangevuld met uitgebreide interviews met Rob Riphagen, zoon van Andries Riphagen. September Film Distribution brengt de film vanaf 22 september in de bioscopen. Naast de exclusieve rode loper première is RIPHAGEN tevens gelijktijdig te bewonderen tijdens een van de vele publiekspremières van het NFF.