Wim Wenders in EYE

Wim Wenders in EYE voor première director’s cut met camerawerk van Robby Müller

Wim Wenders komt op 4 september naar EYE voor een publieksgesprek bij de director’s cut van Until the End of the World. Deze Nederlandse première van de 4K-restauratie is eenmalig te zien op de slotdag van de tentoonstelling Master of Light – Robby Müller: Cinematographer of Wim Wenders, Jim Jarmusch, Lars von Trier and Steve McQueen. De veelgeprezen expositie is nog t/m 4 september te bezoeken.

Until the End of the World (director’s cut), 4 sept 13.00 in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam

In de tentoonstelling over Master of Light – Robby Müller is veel aandacht voor de bijzonder hechte band tussen Wim Wenders en cameraman Robby Müller. Voorafgaand aan de vertoning van Until the End of the World (director’s cut) op 4 september wordt Wenders geïnterviewd over hun samenwerking door filmjournalist Dana Linssen, met een Q&A na afloop.

Heel wat kleurrijke figuren passeren de revue in wat Wenders zelf zijn ultieme road-movie noemt: Until the End of the World (1991). De film werd in 1992 in Nederland en in andere landen uitgebracht in een door de distributeurs afgedwongen, ingekorte versie van 158 minuten. De gerestaureerde director’s cut heeft de vorm van een trilogie van 287 minuten – volgens Wenders de definitieve versie.

Wenders geeft in zijn vele landen omspannende film zijn visie op narcisme en de gevaren van het beeld, nu de definitieve heerschappij van het beeld een feit is. In het jaar 1999 doorkruist een jonge vrouw (Solveig Dommartin) de wereld op zoek naar een man (William Hurt), die achterna wordt gezeten door premiejagers. Zijn felbegeerde camera registreert beelden die blinden kunnen waarnemen.

Naast dit publieksinterview staan er de komende weken de volgende speciale voorstellingen bij de tentoonstelling op het programma.

Acteur en fotograaf Thom Hoffman leidt op 27 augustus zijn favoriete film uit het Robby Müller-programma in: Der amerikanische Freund met Dennis Hopper. Hoffman maakte in 2004 de documentaire Dennis Hopper: The Decisive Moments.

De talkshow ‘In het licht van Robby Müller’ vindt plaats op 1 september. Critici, filmmakers en kunstenaars praten over de beelden van Robby Müller, onder wie filmcritica Gerlinda Heywegen (de Filmkrant), de makers van Rabat en Wolf (regisseur Victor Ponten en cameraman Lennart Verstegen) en cameraman Paul Özgür (Prins). Zanger/gitarist Thijs Havens (The Vagary) speelt live de muziek bij zijn favoriete Müller-scènes en dichter Emma Stomp voorziet Robby Müllers polaroids uit de expositie ter plekke van poëzie.

Op 3 september vindt de vertoning plaats van drie publieksfavorieten uit het programma:

14.00 Dancer in the Dark, Lars von Trier (2000)

16.45 Down By Law, Jim Jarmusch (1986)

21.00 Paris, Texas, Wim Wenders (1984)

 

Laatste weken tentoonstelling

Nog tot en met 4 september is de tentoonstelling Master of Light – Robby Müller in EYE te bezoeken. Müller is internationaal gelauwerd om zijn vaak baanbrekende camerawerk en virtuoze lichtbehandeling. Björk dansend in een fabriek, Johnny Depp die in een kano de zee op drijft en Nastassja Kinski in haar felrode trui: Müller is verantwoordelijk voor vele memorabele filmshots uit moderne klassiekers als Breaking the Waves, Dancer in the Dark, Dead Man, Down by Law, Barfly, 24 Hour Party People en Paris, Texas. De expositie toont op grote projecties het visuele vernuft en de emotionele gelaagdheid van Müllers beelden, aangevuld met materiaal uit zijn persoonlijke archief. Wim Wenders, Lars von Trier en Jim Jarmusch worden geïnterviewd over hun samenwerking met Müller en kiezen een aantal typische Müller-scènes.