Succesvolle eerste editie Rotterdam Xpanded

Afgelopen zomer presenteerden de toonaangevende Rotterdamse kunstinstellingen International Film Festival Rotterdam (IFFR), Kunsthal Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen rond en in het Museumpark een multidisciplinair programma met bijzondere films en tentoonstellingen van internationaal geroemde kunstenaars. Met in totaal bijna 125.000 bezoeken zijn de verwachtingen ruim overstegen en is de piloteditie van Rotterdam Xpanded een succes te noemen.

Van 18 juni tot en met 18 september presenteerden IFFR, Kunsthal Rotterdam en Museum Van Beuningen een sterk programma van internationale allure in het Museumpark in Rotterdam. In Museum Boijmans Van Beuningen was de indrukwekkende installatie Notion motion (2005) te zien van de Deens-IJslandse maker Olafur Eliasson (1967) waarvoor de Bodonzaal werd verbouwd en 20.562 liter water werd gebruikt. Kunsthal Rotterdam presenteerde bijna honderd schilderijen, tekeningen en pastels van de wereldberoemde Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero (1932) in de tentoonstelling Botero: Celebrate Life!, en IFFR liet tijdens de IFFR White Nights aan de hand van korte films zien wat een talent er door de vluchtelingenstroom Europa binnenkomt.

Fantastische resultaten
De piloteditie had als doel meer (inter)nationale bezoekers van de stad te activeren tot een bezoek en zo 20.000 extra bezoeken ten opzichte van vorige zomer te creëren, verdeeld over de drie instellingen. Met in totaal bijna 125.000 bezoeken ten opzichte van 70.000 bezoeken in dezelfde periode in 2015, is de doelstelling ruimschoots behaald. Zowel het percentage als het absolute aantal Nederlandse bezoekers van buiten Rotterdam is gestegen. Bovendien trok het evenement een diverser publiek, zowel in herkomst als in leeftijd.

Toekomst Rotterdam Xpanded
De mooie resultaten sterken de initiatiefnemers door te zetten. Cultuur is essentieel om een stad leefbaar te houden, werkt als een magneet op toeristen en creëert een gunstig vestigingsklimaat voor ondernemingen en startups. Het succes van de pilot bewijst dat met een gemeenschappelijke visie en de slagkracht van de combinatie cultuur-gemeente-bedrijfsleven, Rotterdam Xpanded een enorme potentie heeft en een katalysator kan zijn voor het toerisme in de stad. Om het initiatief (internationaal) naar een hoger plan te tillen zijn echter wel partners nodig. Het vinden van die partners wordt de volgende stap op weg naar een succesvol meerjarig cultureel programma met economische impact op de stad en het bedrijfsleven.