Wereldpremière Double Play van Ernest Dickerson tijdens IFFR 2017

Wereldpremière Double Play van Ernest Dickerson tijdens IFFR 2017

Naar de Caribische succesroman Dubbelspel van Frank Martinus Arion

Op vrijdag 27 januari presenteert International Film Festival Rotterdam (IFFR) de feestelijke wereldpremière van Double Play in aanwezigheid van cast en crew. De Amerikaanse filmmaker Ernest Dickerson (Juice, The Wire) regisseerde de verfilming van de internationaal geprezen roman Dubbelspel van de Curaçaose schrijver Frank Martinus Arion. Met een verscheidenheid aan Caribische, Amerikaanse en Europese acteurs, onder wie de Brit Lennie James, de voor een Tony Award genomineerde Saycon Sengbloh en Oscarwinnaar Louis Gossett Jr.

Aan de hand van een ogenschijnlijk onschuldig dominospel ontvouwt zich in Double Play een zinderende schets van de Antilliaanse maatschappij. In 1973 al gaf Frank Martinus Arion (1936-2015) met zijn succesroman Dubbelspel een unieke blik in de cultuur en samenleving op Curaçao ten tijde van de tumultueuze transitie van Nederlandse koloniale overheersing naar autonoom zelfbestuur. De verfilming van Ernest Dickerson voegt een hedendaags perspectief toe. Wat er schuilgaat achter het fatale dominotreffen in de jaren 70 zien we nu als terugblik van Ostrik, de inmiddels 50-jarige zoon van een van de spelers. Double Play is een spannend overspeldrama waarin de hoofdpersonen model staan voor de smeltkroes van Curaçao: een verhaal over trots en vernedering, geld en liefde, ambitie en hoop.

_MG_9183.cr2

Filmmaker Ernest Dickerson vergaarde in de jaren 80 en 90 bekendheid als de vaste cameraman van Spike Lee. Samen debuteerden ze nog tijdens hun studie met Joe’s Bed-Stuy Barbershop: We Cut Heads (1983) en waren ze verantwoordelijk voor onder meer de klassiekers Do the Right Thing (1989) en Malcolm X (1992). Zelf regisseerde Dickerson de films Juice en Bulletproof en afleveringen van gerenommeerde series als The Wire, The Walking Dead, Treme en Dexter. Lisa Cortes, producent van de gelauwerde film Precious, produceerde Double Play in samenwerking met Gregory Elias, de producent van zowel Curaçao International Film Festival Rotterdam als Curaçao North Sea Jazz Festival.

“Ernest Dickerson heeft met Double Play een portret geschetst van een eigenzinnige, vrolijke en menselijke gemeenschap. Daarmee heeft Dickerson niet alleen een hele fijne film gemaakt, maar is zijn film tevens een welkome reminder dat Curaçao onderdeel is van het Koninkrijk der Nederlanden. Hij onderstreept daarmee dat we wellicht meer gemeen hebben dan de afstand van de Atlantische oceaan doet vermoeden,” aldus festivaldirecteur Bero Beyer.

Producer Gregory Elias voegt toe: “We zijn blij Double Play te lanceren op het internationale toneel van IFFR. Een mondiaal podium dat tegelijkertijd voelt als thuiskomen. We hopen dat de thema’s uit de film en de Curaçaose samenleving een snaar raken bij het Rotterdamse en internationale publiek.”

Wereldpremière in aanwezigheid van cast en crew
De wereldpremière vindt plaats tijdens IFFR 2017 op vrijdag 27 januari in het Oude Luxor Theater. Te gast zijn onder meer regisseur Ernest Dickerson, producenten Lisa Cortes en Gregory Elias en acteurs Lennie James, Colin Salmon, Mustafa Shakir, Alexander Karim, Saycon Sengblohm, Dani Dare, Barbara Eve Harris, Isaach De Bankolé, La La Anthony en Melanie Liburd.

_MG_6799.cr2