To Stay Alive – A Method vanaf 2 februari in de filmtheaters

De film To Stay Alive – A Method is een pleidooi voor het leven; een zwak maar duidelijk signaal aan hen die op het punt staan het bijltje erbij neer te gooien. Iggy ‘Godfather of Punk’ Pop gaat via het spraakmakende essay van Michel Houellebecq op zoek naar hoe het leven het hoofd te bieden: namelijk door de kunst van het lijden. Hij spreekt zichzelf en de kijkers moed in. “Ga door. Wees niet bang. Het ergste hebt u al achter de rug.” Regisseur Erik Lieshout (Ik verlang naar niets dat voorbij is, Laatste Woorden) volgde voor zijn film To Stay Alive – A Method naast Pop, ook auteur Michel Houellebecq zelf en de personen met een psychiatrische ziekte wiens levensverhalen de inspiratiebron vormden voor Houellebecq’s essay. Contact Film brengt de film vanaf 2 februari uit in de filmtheaters en via Filmthuis.

Synopsis To Stay Alive – A Method

Auteur Houellebecq roept in zijn essay levensmoede dichters op om altijd terug te keren naar de oorsprong: het lijden. Een dichter moet de vinger op de wond van de maatschappij leggen en hard drukken. “Wees abject en u zult waarachtig zijn.” Iggy Pop herkende onmiddellijk zijn eigen strijd als jonge kunstenaar in de tekst, toen hij zelf ook dicht tegen de waanzin aan zat. Pop spreekt rechtstreeks tot de kijker via de tegendraadse, begeesterende woorden van Houellebecq, die een oproep doet om onze ketens te breken en aan te vallen, ook al is eenzaamheid de prijs die we daarvoor betalen. Het is een oproep om toch vooral een eigenzinnig en emotioneel individu te blijven. Om het niet ‘op een akkoordje te gooien’ met het leven, maar om vast te houden aan onze diepste emoties en overtuigingen.

Nederlands schrijver en dichter Dimitri Verhulst over To Stay Alive – A Method: “Deze film gaat niet enkel over Iggy en Michel, maar ook over Anne-Claire, Jérôme en Robert. Deze film gaat over mij, en misschien – wie weet – ook over u. Mensen van vlees en bloed. Vol vreugde en vol pijn. Mensen die niet anders kunnen dan zichzelf bewapenen met poëzie en kunst. Mensen die niet leven, maar overleven.”