20th Century Women slotfilm IFFR 2017

International Film Festival Rotterdam (IFFR) sluit op zaterdag 4 februari zijn 46ste editie af met de Europese première van de Amerikaanse film 20th Century Women van Mike Mills.

20th Century Women is een ontroerend en hartverwarmend portret van de vijftienjarige Jamie, die wordt opgevoed door zijn excentrieke moeder en twee jongere vrouwen. Het is een liefdesbrief aan de mensen die ons opvoeden en de jaren die ons vormen. Annette Bening (American Beauty) ontving voor haar glansrol als moeder van Jamie een Golden Globe-nominatie. Andere rollen zijn voor Greta Gerwig (Frances Ha, Jackie), Elle Fanning (The Neon Demon), Billy Crudup (Spotlight) en aanstormend talent Lucas Jade Zumann. De film werd genomineerd voor een Golden Globe Award in de categorie Best Motion Picture – Musical or Comedy.

Festivaldirecteur Bero Beyer: “We zijn bijzonder blij met het liefdevolle als sfeervolle 20th Century Women als slotfilm van IFFR. Regisseur Mills schetst met humor, emotie en een tikkeltje weemoed een visuele ode aan vouwen van toen, weergaloos vertolkt door onder meer Annette Benning, en weet ons daarmee tegelijk een spiegel voor het houden van de huidige tijd.”

Filmmaker Mike Mills (1966, Verenigde Staten) richtte in 1996 samen met Roman Coppola het productiebedrijf The Directors Bureau op. Veel van zijn korte films en documentaires zijn vertoond op IFFR. Mills is ook grafisch ontwerper, fotograaf en regisseur van reclames en muziekvideo’s. Hij maakte muziekvideo’s en ontwierp platenhoezen voor artiesten als Air, Yoko Ono en Pulp. Met Thumbsucker (2005) maakte hij zijn speelfilmdebuut als regisseur. In 2010 volgde Beginners, goed voor een Oscar voor acteur Christopher Plummer. 20th Century Women (2016) is Mills’ derde speelfilm.

20th Century Women sluit op zaterdag 4 februari de 46ste editie van International Film Festival Rotterdam af. De Europese première vindt plaats in De Doelen in Rotterdam.

Distributeur September Film brengt de film op 20 april landelijk uit in de Nederlandse bioscopen.

International Film Festival Rotterdam (IFFR) – een van de grootste culturele evenementen van Nederland en een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld – vindt in 2017 plaats van woensdag 25 januari tot en met zondag 5 februari. Met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows is Rotterdam twaalf dagen lang de spannende, mondiale hoofdstad van de cinema. Ontmoetingsplek is festivalhart De Doelen. Er zijn live performances, debatten en Q&A’s met filmmakers en acteurs en elke filmavond wordt afgesloten met een spetterend feest in de Rotterdamse Schouwburg. Meer informatie via IFFR.com. De officiële kaartverkoop start op vrijdag 20 januari.