Split – 2016

“He’s done awful things to people and he’ll do awful things things to you”

Casey, Clair en Marcia zijn onderweg naar huis na het verjaardagsfeestje van Claire. Terwijl ze in de auto wachten tot de vader van Claire de cadeaus in de achterbak legt stapt er een vreemde man in aan de bestuurders kant. De man gaat heel rustig zitten, friemelt aan wat dingen van de auto, en verdoofd vervolgens met plotseling agressie zijn 3 passagiers en rijdt met ze weg… De meiden worden wakker in een raamloze kamer waar ze door de man zijn opgesloten. Langzaam maar zeker komen ze erachter dat de man die hun ontvoerd heeft meerdere persoonlijkheden in zich meedraagt; vriendelijke persoonlijkheden, kinderlijke persoonlijkheden, en gevaarlijke persoonlijkheden! Wanneer ze erachter komen dat twee van de persoonlijkheden duistere plannen hebben voor hun en het lichaam waar ze zelf in huizen, weten de meiden dat hun enige ontsnappingskans ligt bij de overige persoonlijkheden.

18 januari ging de film in première, ik heb meteen een oppas geregeld en ben naar de voorstelling van 1 uur gegaan in de Vue Cinema! Ik vind het geweldig om naar de bioscoop te gaan; andere mensen gaan naar concerten of gaan stappen of bowlen et cetera. Maar ik niet, ik ga naar de bioscoop! Daar word ik nou echt enthousiast van, ik bewaar al mijn kaartjes en spaar de gratis filmtijdschriften die je soms krijgt. Ik ben altijd een kwartier tot een half uur te vroeg en zit dan tot de film begint blij te wiebelen, te zenuwen en te grijzen als een klein kind wat voor het eerst naar Disneyland gaat. En daar bovenop ben ik ook nog een groot fan van M. Night Shyamalan, ik heb bijna al zijn films al op dvd en sommige al meer dan 10 keer bekeken, de man is een genie! Dus je kan je vast wel voorstellen dat de opwinding groot was toen ik de bioscoopzaal binnen liep.

Gelukkig stelde de film niet teleur; (helaas een probleem waar ik vaak tegenaan loop… zou het aan mijn overdreven enthousiasme liggen? :-0) het was een erg cool concept en wie vindt het nou niet geweldig om twee uur naar James McAvoy te kijken?! Ik vond de verhaallijn wel vrij simpel, je weet binnen de eerste 15 minuten wel waar het allemaal heen gaat. Maar er zaten een aantal leuke twists in, een paar spannende scenes en zelfs een paar lachmomenten. Het begin van de film gaat erg vlot, maar ze geven achterliggende informatie over Casey via ‘flashbacks’ en je leert de persoonlijkheden van James McAvoy beter kennen via de therapiesessies waar hij steeds noodgedwongen naar toe moet.

Waarom ik hem op dvd zou kopen is vanwege het ontzettend sterke acteerwerk; James McAvoy, oftewel Dennis / Patricia / Hedwig / The Beast / Kevin Wendell Crumb / Barry / Orwell / Jade, is geweldig! De strakke piercende blik van Dennis houdt je vast in je stoel, angstig wacht je af wat hij zal gaan doen… dan verandert zijn hele houding, er komt een onschuldige waas over zijn ogen en lispelend zegt de kleine Hedwig dat hij rode sokken aanheeft. McAvoy verandert alles aan zichzelf van zijn lichaamstaal en stem tot  aan zijn ademhaling en blik en verandert voor je ogen in een ander persoon; ik was erg onder de indruk!

Ik zou de film zeker weten aanraden om de volgende redenen:

  1. Night Shyamalan!
  2. James McAvoy!
  3. Het is een horror/thriller! (soms is dat genoeg)
  4. Geweldig acteerwerk!

Kies er één of allemaal haha! Veel kijkplezier!

Regisseur: M. Night Shyamalan
Schrijvers:
M. Night Shyamalan
Acteurs:
o.a. James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Haley Lu Richardson

Genre: Horror | Thriller
Taal:
Engels

Contact met Daniëlle? Mail redactie@maxamovie.nl

Kijk hier een interview met James McAvoy: https://youtu.be/hcjxvx9_2F0