Oscar Recensie – Hacksaw Ridge

“When the order came to retreat, one man stayed.”

Hacksaw Ridge gaat over het waargebeurde verhaal van Desmond T. Doss; een Amerikaanse soldaat die diende in Okinawa, Japan tijdens de 2de wereldoorlog. Desmond geloofde dat de oorlog gerechtvaardigd was en wilde met trots zijn land dienen, maar geloofde ook dat we van God niet mogen moorden. Hij treedt in dienst met de gedachte hospik te worden en is in de veronderstelling dat hij dan kan dienen zonder een wapen in handen te nemen. Helaas blijkt tijdens zijn training dat hij toch vereist is met wapens te leren omgaan. Doss vecht voor zijn idealen en wordt na veel weerstand van het leger toch uitgezonden naar de frontlinie. In zijn korte diensttijd (3 weken) laat hij iedereen zien wat geloof en idealen kunnen voortbrengen: hij redt ruim 300 van zijn medesoldaten door ze, met gevaar voor eigen leven, te verzorgen en in veiligheid te brengen. Door zijn heldhaftige optreden werd hij de eerste soldaat die de ‘Medal of Honor’ kreeg uitgereikt zonder een enkel schot te lossen. In deze film wordt het verhaal van de slag bij Hacksaw Ridge verteld…

Normaal kijk ik eigenlijk geen oorlogsfilms, gewoon niet mijn ding! Maar deze is genomineerd voor een aantal Oscars, (waaronder beste film) en ik probeer zoveel mogelijk van de genomineerde films te kijken zodat ik weet waar ze het over hebben wanneer ik het live ga kijken eind deze maand. Maar Hacksaw Ridge viel reuze mee, het was niet zo ontzettend zwaar en choquerend zoals oorlogsfilms (en Mel Gibson films) meestal zijn. De film verliep vlot, de muziek was goed, en je zit na afloop niet zwaar depressief op de bank vanwege alle ellende die je net hebt mogen aanschouwen; je houdt er zelfs best een goed gevoel aan over.

Vooral de trainingsperiode van Doss in de film vond ik erg interessant; iemand wil geen wapen dragen en ze worden meteen voor gek verklaard! Snel, haal een psycholoog! Sla hem in elkaar! Daag hem voor het gerecht! Ik weet echt wel dat het handig is om een wapen te hebben als je op de frontlinie staat, maar moeten ze nu echt zo moeilijk doen over iemand die er toevallig anders over denkt? Nu snap ik dat je het in de tijdgeest moet zien, maar toch…

En dan nog even over het acteerwerk: Vince Vaughn komt goed weg met de rol van sarcastische schreeuwende leider, en je ziet dat hij het leuk vind een keer te mogen spelen; maar geheel geloofwaardig vond ik het niet. De hartverscheurende rotzak die de vader van Doss moet voorstellen wordt prachtig neergezet door Hugo Weaving; de ene helft van de tijd wil hij je in elkaar slaan en tegen je schreeuwen, en de andere helft is hij straalbezopen en ziet het eruit of hij elk moment in huilen kan uitbarsten, fantastisch! En dan natuurlijk de aandoenlijke en zeer geloofwaardige uitvoering van Doss door Andrew Garfield, heel wat anders dan hoe ik hem ken als Spiderman. Het enige wat me irriteerde was het gegniffel, tijdens zijn training wordt hij een paar keer terecht gewezen en dat staat hij respectloos te gniffelen naar degene die in hun volste recht staan hem op zijn nummer te zetten!

Dus; ik zou de film aanraden! Maar ik hoop eerlijk gezegd niet dat hij de Oscar voor beste film wint, hoewel het zeer waarschijnlijk is. Ze houden nu eenmaal erg van Amerikaans heldenmoed bij de Oscars…

Regisseur: Mel Gibson
Schrijvers:
Robert Schenkkan, Andrew Knight
Acteurs: o.a. Andrew Garfield, Hugo Weaving, Vince Vaughn, Sam Worthington

Genre: Drama | Geschiedenis | Oorlog
Taal:
Engels | Japans

Contact met Daniëlle? Mail redactie@maxamovie.nl

Leuke Feitjes:

  • Wanneer men aan Desmond T. Doss vroeg hoeveel man hij had gered van het slagveld, schatte hij ongeveer 50. Ooggetuigen echter verklaren dat het er minstens 100 moeten zijn geweest, uiteindelijk hebben ze gecomprimeerd op 75 man.
  • Volgens regisseur Mel Gibson was de zoon van Desmond T. Doss tot tranen  geroerd bij de screening van de film omdat Andrew Garfield zijn vader zo mooi had geportretteerd.
  • De hele film kostte 59 dagen om op te nemen.
  • Producent Hal B. Wallis heeft in de jaren “50 geprobeerd Desmond T Doss’ levensverhaal van hem te kopen, maar Desmond had geen interesse in films en wilde niet dat zijn verhaal tot een typische Hollywood-film werd omgetoverd.
  • Terwijl er aan het einde van de film word gezegd dat Desmond T. Doss 75 man gered heeft door ze met touw van de helling te laten zakken, heeft hij ook nog rond de 55 man ter plekke kunnen verzorgen wie zichzelf daarna in veiligheid konden brengen.
  • Film debuut van Milo Gibson; de zoon van Mel Gibson. Met Mel Gibson als regisseur en Milo als een acteur (karakter Lucky Floyd) is dit de eerste collaboratie tussen de twee.
  • Harry S. Truman, de president van Amerika toen der tijd, heeft de ‘Medal of Honor’ aan Desmond T. Doss uitgereikt.