De Nederlandse Filmnacht op 26 mei met exclusieve voorpremière speelfilm BROERS

De succesvolle Eerste Nederlandse Filmnacht uit 2016 krijgt een vervolg: op vrijdag 26 mei 2017 vindt in maar liefst 11 filmtheaters De Nederlandse Filmnacht plaats. In alle deelnemende theaters wordt de avond gevuld met film, kunst, muziek, theater en verdieping – geheel vormgegeven en geproduceerd voor en door jongvolwassenen. Centraal op deze avond staat de speelfilm BROERS van regisseur Bram Schouw, die een exclusieve voorpremière beleeft.

De Nederlandse Filmnacht brengt de Nederlandse arthouse film dichter bij een jong publiek (18-35 jaar), en is een initiatief van het Nederlands Filmtheater Overleg (NFO), EYE en het Nederlands Filmfonds. Tijdens De Nederlandse Filmnacht op vrijdag 26 mei 2017 wordt in elf filmtheaters door heel Nederland de exclusieve voorpremière van BROERS van Bram Schouw omlijst met een randprogramma dat geheel in het teken staat van de Nederlandse film. Een avond met kunst, muziek, debat, theater en verdieping.

De randprogrammering verschilt per theater en wordt in ieder theater door een lokaal team van jongvolwassen cultuurliefhebbers naar eigen inzicht geprogrammeerd en geproduceerd. Zij zijn de ambassadeurs voor de Nederlandse artistieke film, het lokale filmtheater, de filmmakers en de lokale jongeren. Het feest start in de avond en duurt tot na middernacht.

De Nederlandse Filmnacht telt dit jaar ruim het dubbele aantal deelnemende theaters. De deelnemende theaters zijn:

Amsterdam | Het Ketelhuis
Amsterdam | Rialto
Delft | Filmhuis Lumen
Den Haag | Filmhuis Den Haag
Eindhoven | Natlab
Enschede | Concordia
Haarlem | Filmschuur
Leeuwarden | Slieker
Nijmegen | LUX
Rotterdam | Lantaren Venster
Utrecht | ‘t Hoogt

Het volledige programma van de deelnemende filmtheaters is vanaf 1 mei te vinden op de gemeenschappelijke website www.filmnacht.nl

BROERS
Centraal tijdens de Filmnacht staat de nieuwe Nederlandse film BROERS, het speelfilmdebuut van Bram Schouw. De broers Lukas en Alexander zijn haast tegenpolen van elkaar, maar hun intense band overheerst. De wat verlegen Lukas kijkt op tegen zijn oudere, levenslustige broer en volgt hem overal. Ook als Alexander plotseling naar Frankrijk vertrekt, besluit Lukas met hem mee te gaan. Op hun roadtrip richting het zuiden groeien ze steeds meer naar elkaar toe. Tijdens een stop in een Frans dorp worden de verschillen tussen de broers echter op een pijnlijke manier blootgelegd en wordt het duidelijk dat Lukas zijn eigen weg zal moeten kiezen. Een bepalend moment en het begin van zijn zoektocht naar een eigen identiteit.

BROERS is geregisseerd door Bram Schouw, die eerder hoge ogen gooide met zijn korte film SEVILLA (Gouden Kalf voor Beste Korte Film, 2012). Marcel Rooijaards schreef het scenario en de hoofdrollen zijn voor Jonas Smulders (Geen Koningen in ons Bloed) en Niels Gomperts (Penoza). BROERS is een productie van BALDR Film in coproductie met NTR en gerealiseerd in het kader van de Oversteek. Vanaf 1 juni is de film landelijk te zien in de bioscoop.