Recensie: Beauty and the Beast – 2017

“Experience the tale as old as time”

Of je nou het originele sprookje kent, of een bewerking daarvan; iedereen kent het eeuwenoude volksverhaal van ‘Belle en het Beest’. De Disney versie uit 1991 verschilt qua verhaallijn behoorlijk met het originele sprookje, maar het komt op hetzelfde idee uit; Liefde overwint alles. We zullen zien of dit ook geldt voor de nieuwe adaptatie van het alom geliefde sprookje…

Ik ben samen met een vriendin, voor wie ‘Belle en het Beest’ ook een jeugdsentiment is, naar de bioscoop gegaan om eens te kijken hoe ze onze dierbare jeugdherinneringen opnieuw tot leven hadden gebracht. Ik was al bang dat ik teleurgesteld en misschien zelfs overstuur de bioscoop uit zou komen, en hierin had ik niet totaal ongelijk! De eerste helft van de film hadden we de grootste lol in het herbeleven van de liedjes die we zo goed kennen, en in het herkennen van de verschillende typetjes en natuurlijk in het zien van de verschillen met het origineel! Maar al snel begonnen er dingen op te vallen die te storend waren om te negeren; Zoals de CGI van het Beest… dat je vandaag de dag nog zo’n slordige CGI in een film durft te plaatsen! Ik zag het vooral in de manier waarop het Beest liep, alsof het een poppetje uit een oud computerspel was die door het kasteel heen stampte. Ik vond dit echt ontzettend afdoen aan de rest van de CGI in de film; die toch best mooi gedaan was. Ze zouden zich moeten schamen dat het zo op het witte doek is gekomen…

Verder vond ik Emma Watson helaas verkeerd gecast; ze zag er veel te jong uit en was eigenlijk niet mooi genoeg om Belle te spelen… wat natuurlijk tegen het moraal van het verhaal ingaat; Schoonheid zit van binnen. Maar het karakter heet nu eenmaal Belle (Belle = mooi), dus ik vond dat ze er in ieder geval iemand voor hadden moeten nemen die niet zo gewoontjes is… Naast een verkeerd uiterlijk (wat mij betreft), was ook haar acteerwerk bijzonder slecht in deze film. Je merkte duidelijk dat ze tegen ‘niets’ aan het acteren was. Nu lijkt het mij ook ontzettend moeilijk om te moeten acteren terwijl je nog niet kan zien waar je tegen aan het praten bent omdat dit er later ingezet wordt met CGI, maar dit was wel heel erg. Ze gooide een paar monotone blikken en lege glimlachjes richting de camera en dacht hier blijkbaar mee klaar te zijn… toch slecht dat je als regisseur niet ziet wat een miskoop je hoofdactrice is. Terwijl Emma Watson het in andere films zo goed doet, jammer dat het in deze film ineens zo slecht gaat. Ik las op IMDB dat Amanda Seyfried blijkbaar in aanmerking was gekomen voor de rol van Belle; dat had wat mij betreft een zeer goede keus geweest!

Daarentegen waren LeFou (Josh Gad) en Gaston (Luke Evans) geniaal gecast! Ik heb meerdere malen flink zitten lachen om dit briljante duo! Blijkbaar hebben ze tijdens het filmen vrij gelaten om te improviseren; en je merkt in de film dat ze lol hebben met elkaar, en dat het ook echt spontaan is! Niet dat overgeacteerde van sommigen…

Verder hadden ze echt een sterrencast bij elkaar geraapt voor de film; Ewan McGregor, Ian McKellen, Emma Thompson, Kevin Kline enz. en de liedjes en dansroutines waren zeer vermakelijk en erg vrolijk! Het Beest was ik helaas weer niet van onder de indruk, de stem voelde een beetje misplaatst! En toen hij van het Beest in de Prins veranderde kwam er onvrijwillig een luide “Muah” uit mijn mond! In de tekenfilm leek de prins op een jonge Brad Pitt; nog steeds niet mijn type, maar toch een zeer aantrekkelijke man. De prins uit deze versie verbleekte daar toch een beetje bij…

En dan het verhaal; ze hadden zich globaal aan het verhaallijn van de originele Disney versie gehouden, maar ze hebben wat vrijheden genomen met dialogen en ze hadden een paar extra scenes verzonnen om de film een beetje een nieuwe draai te geven. En dat mag van mij prima; ik hoef niet perse een exacte kopie van het origineel te zien! Maar ik vrees dat de toevoegingen een beetje loos waren en zelfs afdeden aan het verhaal, en het verhaal was al niet zo denderend meer door de veranderingen in dialogen. Ik snapte bijvoorbeeld niet waarom Belle het noodzakelijk vond in het kasteel te blijven in ruil voor haar vader. Ze hadden die scene dusdanig veranderd dat ik in haar situatie waarschijnlijk het Beest op zijn donder had gegeven en hem had gezegd dat als hij mijn vader niet snel zou vrij laten ik hem van het wankele en niet omheinde plateautje waar we opstonden zou afduwen! En zo waren er meer dingen veranderd waardoor het geheel niet helemaal logisch meer was…

Ik heb me echt goed vermaakt, en het was leuk om naar te kijken. Maar als ik achteraf kijk naar al mijn persoonlijke op- en aanmerkingen ben ik teleurgesteld! Het was oninspirerend en gewoonweg onnodig; kortom behalve dat het zin opwekte om het origineel weer te kijken, deed het mij helaas niet zoveel.

Regisseur: Bill Condon
Schrijvers:
Stephen Chbosky, Evan Spiliotopoulos
Acteurs: o.a.
Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans

Genre: Familie | Fantasie | Musical | Romantiek
Taal:
Engels

Contact met Daniëlle? Mail redactie@maxamovie.nl