Recensie: Into the Forest – 2015

“Hope is power”

Samenvatting – Vandaag de dag is elektriciteit niet meer weg te denken uit onze samenleving, we gebruiken het pas 140 jaar en toch is een wereld zonder ondenkbaar voor de meerderheid van de wereldbevolking. In deze film volgen we Nell en Eva, Nell (Ellen Page) heeft de middelbare school bijna afgerond en wil dolgraag gaan studeren. Haar oudere zus Eva (Evan Rachel Wood) is een hartstochtelijk danseres. Samen wonen de twee met hun vader in een onherbergzaam deel van Canada, ver van de bewoonde wereld. Op een dag valt plotseling de stroom uit. In de periode die volgt, horen de zussen via de radio de meest angstaanjagende berichten: technologie die niet meer werkt, terroristen en ziektes die vrij spel hebben en gruwelijke geweldsexplosies die overal plaatsvinden. En dan houdt ook de radio ermee op. De stilte is bijna letterlijk dodelijk. Nell en Eva worden geconfronteerd met een nieuwe werkelijkheid waarin niets meer zeker is. Door slim te improviseren proberen ze hun leven zo normaal mogelijk te houden. Maar naarmate de dagen, weken en maanden vorderen, blijkt dat steeds moeilijker. De band tussen de zussen wordt zwaar op de proef gesteld. Toch zullen ze moeten samenwerken om te overleven…

(Bron synopsis: Just entertainment)

Oordeel – ik vond het een zeer interessante film, in eerste instantie vond ik het irritant dat ze je niets vertellen over wat er aan de hand is in de rest van de wereld. Maar ik snapte al snel dat het juist de bedoeling is dat je de wereld ervaart door de ogen van alleen dit gezin, de kijker weet niet meer dan de hoofdrolspelers. Ik vond de karakters zelf een beetje vervelend op sommige punten, ze leken zich om dingen druk te maken waarvan ik in die situatie zoiets zou hebben van: Lekker boeiend! Maar hoe onlogisch ze reageren op de ene situatie, zo logisch reageerden ze weer op de volgende. Dit maakte de karakters heel menselijk: iedereen zou iemand kunnen aanwijzen die precies zo zou doen in die situatie.

Het acteerwerk was ontzettend sterk, vooral van Evan Rachel Wood. Ze zette een ontzettend sterk en toch kwetsbaar en begrijpelijk karakter neer, die mij tot tranen wist te roeren. De omgeving en het huis waren prachtig, je kijkt je ogen uit! verder hebben ze goede sfeer neergezet, hoe het kleine wereldje van de zussen om hun heen steeds veranderde naarmate de tijd verstreek was mooi gedaan en voelde heel realistisch.

Niet een film die ik nog een keer zou kijken, maar het is dan ook niet perse mijn favoriete genre. Ik zou hem zeker aanraden aan mensen die houden van films met wat drama, prachtige mise-en-scène en sterke familie banden.

‘Into the Forest’ was in januari in de bioscoop te zien en is nu door Just Entertainment ter beschikking gesteld op DVD en VOD.

Regisseur: Patricia Rozema
Schrijvers:
Patricia Rozema, Jean Hegland
Acteurs: o.a.
Ellen Page, Evan Rachel Wood, Max Minghella

Genre: Drama | Sci-Fi | Thriller
Taal:
Engels

Contact met Daniëlle? Mail redactie@maxamovie.nl