Terugblik: E.T. The Extra-Terrestrial – 1982

“The Story that Touched the World!”

Afgelopen zaterdag heb ik met mijn man en mijn moeder E.T. gekeken! Nu is dat op zich niet bijzonder, ik hou, hou, hou van de film E.T. en kijk hem minstens 1 keer per jaar. Maar deze keer was het bijzonder want we hebben hem in de bioscoop bekeken! Jawel, de Pathé in Eindhoven heeft E.T. voor zijn 35ste verjaardag een paar keer teruggebracht naar het grote scherm speciaal voor alle E.T. liefhebbers! En dan vind ik het belangrijk erbij te zeggen dat ze het origineel hebben gedraaid, niet de nieuw uitgebrachte versie uit 2002 waar Stephen Spielberg het blijkbaar nodig vond om E.T. te ruïneren door CGI…. WAAROM??? Maar goed ik zal hier stoppen voordat ik losbarst in een tirade over hoe ik vind dat mijn favoriete klassieke film is geruïneerd door CGI en al dat soort onzin…

Op een prachtige zaterdagmiddag om 3 uur ben ik dus met mijn moeder en man naar de bioscoop gegaan voor mijn all-time-favorite film! Mijn moeder vertelde onderweg naar de bioscoop trots dat zij in 1982 naar E.T. is geweest toen ze hoogzwanger was van mijn broer, en nu ging ze nog een keer en is haar dochter (ik dus ;-)) hoogzwanger! Leuk hoe het leven kan lopen soms. En voor mij is deze keer E.T. kijken extra speciaal, omdat dit de eerste keer is dat ik E.T. ga zien sinds de geboorte van mijn eerste kindje, wie ik heb vernoemd naar Elliott en de initialen E.T. heb gegeven! Ja, zo geweldig vind ik deze film nou!

Voor degene wie nog nooit E.T. hebben gezien (foei, ga onmiddellijk kijken!) zal ik even kort vertellen waar deze prachtige film precies over gaat: E.T. gaat over een klein buitenaards wezen dat per ongeluk wordt achtergelaten op aarde tijdens een onderzoekmissie. Het wezentje sluit een vriendschap met het jongetje Elliott, wie hem gaat helpen contact te zoeken met zijn familie zodat ze hem komen halen. Natuurlijk zijn er mensen die dolgraag E.T. te pakken zouden willen krijgen om hem te onderzoeken. Zal het Elliott lukken om E.T. te redden?

De film is gemaakt maar maar 1 doelgroep voor ogen: kinderen. Spielberg wilde een kinderfilm maken, bijna Disney-achtig, hij had geen idee hoe E.T. zou gaan spreken tot mensen van alle leeftijden en generaties. Met kinderen voor ogen heeft hij de film voor het grootste deel opgenomen op de ooghoogte van een kind, het is zelden dat er überhaupt een volwassene met gezicht in beeld komt, je ziet ze bijna alleen tot aan de gordel. Verder heeft hij er zoveel mogelijk aan gedaan om de kinderen in de film zelf kind te laten zijn. Ze mochten acties en teksten improviseren (Drew Barrymore’s opmerking over E.T.’s voeten was bijvoorbeeld gewoon een opmerking die ze maakte tijdens het filmen van de scene),en Spielberg heeft de film in chronologische volgorde opgenomen om te zorgen dat de kinderen konden meegroeien en voelen met het verhaal. Ze kregen op de dag zelf steeds pas te horen wat er ging gebeuren en wat er aan de hand was: zo heeft Spielberg de meest oprechte emoties losgekregen bij de kinderen, Drew was bijvoorbeeld echt overstuur en geschokt toen E.T. doodging. Dit alles maakt dat de film heel spontaan en ‘echt’ voelt, je gaat helemaal op in de belevingswereld van de kinderen en het maakt alles zo realistisch dat waarschijnlijk elk klein kind (en stiekem veel volwassenen ook) die deze film kijkt, hoopt dat E.T. vannacht uit zijn of haar schuur zal komen schuifelen.

E.T. is het fantastisch gecombineerde resultaat van mechaniek, poppenspelerij, mimespelers, kleine mensen, een kind zonder benen, goed gekozen belichting en een reeks slim verzonnen geluidseffecten. De mimespelers hebben de handen van E.T. tot leven gebracht, de kleine mensen zitten in een pak om te zorgen dat E.T. kan rondlopen. En dan het meest inventieve en geweldige hiervan vindt ik het kind zonder benen. Matthew De Meritt is geboren zonder benen en een expert in het lopen op zijn handen. Hij zat in het pak van E.T. om de beroemde “E.T. is dronken” scene op te nemen! Als je van de film houdt, zou ik zeker aanraden dat je een “making of” kijkt, het is geweldig om te zien hoe ze het allemaal voor elkaar hebben gekregen.
Voor E.T. karakter zijn ze gegaan met vriendelijk, onderzoekend en empathisch. Melissa Mathison heeft voor het karakter en de gaven van E.T. aan meerdere kinderen gevraagd wat zij zich zouden voorstellen bij zo’n wezen, en natuurlijk kwamen de standaard superhelden dingen als telekinese en telepathie naar voren. Maar wat haar verbaasde is dat veel kinderen zouden willen dat hij kon helen, en dan niet perse dat hij iemand van de dood kon redden, maar dat hij de ‘pijntjes’ kon wegnemen. Geweldig toch?
Samen met een stem die is samengesteld uit die van 17 mensen en geluiden van verscheidene dieren, hebben ze een bijna levensecht wezen gecreëerd.

E.T. is zeker weten mijn favoriete jeugdfilm, hij weet me altijd op te beuren als ik in een dipje zit. Elke keer weer moet ik lachen om hoe E.T. de ‘Reese’s Pieces’ van de overloop grijpt, hoe hij schrikt van speelgoed, hoe hij vrolijk voorthobbelt met een pruik op zijn hoofd en natuurlijk hoe grappig hij tegen alles aanloopt wanneer hij dronken is. Ik word steeds weer dolenthousiast als Elliott en E.T. op zijn fiets door de lucht vliegen, en als ze er met E.T. vandoor gaan om hem naar zijn familie te brengen terwijl ze door iedereen achterna gezeten worden. Ik moet elke keer weer even slikken als E.T. doodgaat… En dit alles wordt ook nog eens mooi samengebracht door de prachtige soundtrack van John Williams, een soundtrack welke je meesleept met de emoties van de film: of je hem nou aan het kijken bent of als je de soundtrack op hebt staan. Deze film is er zeker 1 waar mijn kinderen mee opgevoed zullen worden, en welke ik op mijn oude dag nog met kinderlijk enthousiasme zal opzetten! Wat heb ik weer genoten dit keer, het was echt geweldig om het om het grote scherm te zien, omringt door gelijkdenkende mensen die net zo hebben genoten als ik! Pathé heeft al eerder ‘Alien’ en ‘Scream’ en ‘Love Actually’ gespeeld als Special Events, en ik was bij allen aanwezig! Echt geweldig dat ze dit doen, ik kan niet wachten te zien wat ze nu gaan uitzenden!

Ik heb hieronder een paar linken gezet naar interviews en andere interessante dingen die ik heb gevonden op youtube. Geniet er van!

Regisseur: Steven Spielberg
Schrijver:
Melissa Mathison
Acteurs:
o.a. Dee Wallace, Henry Thomas, Peter Coyote, Drew Barrymore

Genre: Familie / Sfi-Fi
Taal:
Engels

Contact met Daniëlle? Mail redactie@maxamovie.nl

Leuke filmpjes:

Auditie van Henry Thomas voor de rol van Elliott:
https://www.youtube.com/watch?v=tA5giyG8E7g

Originele Trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=855HMWDvMrk

John Williams over de soundtrack van E.T.
https://youtu.be/Nx7NiJHIlGs

Vergelijking versie 1982 vs. Versie 2002
https://youtu.be/y8ptI8Ba1h4

Bronvermelding:
https://www.facebook.com/E.T.Movie?sk=timeline
http://www.imdb.com/title/tt0083866/?ref_=nv_sr_6