Regisseur Paul Thomas Anderson en Vicky Krieps waren aanwezig bij speciale vertoning Phantom Thread

Afgelopen vrijdag was er een speciale vertoning van Paul Thomas Andersons langverwachte nieuwe film PHANTOM THREAD tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR) in samenwerking met het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Regisseur Paul Thomas Anderson en hoofdrolspeelster Vicky Krieps waren hierbij aanwezig. De filmmuziek van Radiohead-gitarist Jonny Greenwood werd live gespeeld in de Doelen met extra muzikanten van het London Contemporary Orchestra.

Phantom Thread speelt in het Londen van de jaren vijftig en draait om de gevierde couturier Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) wiens obsessieve professionaliteit omver wordt gegooid wanneer hij de sterke Alma (Vicky Krieps) ontmoet. The Guardian noemde de film “heerlijk in zijn vreemdheid, zijn felheid, zijn absurditeit en zijn superieure elegantie”.

Het London Contemporary Orchestra (LCO) nam de filmmuziek op en voor de gelegenheid was een aantal belangrijke leden van het LCO uitgenodigd in Rotterdam, onder wie dirigent Robert Ames. Het evenement vond plaats in de grote zaal van de Doelen: partner van IFFR sinds 2001 en dé ontmoetingsplek van het festival.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest viert in 2018 zijn honderdjarig jubileum. Door de jaren heen groeide het uit tot een internationaal gevierd orkest dat bekendstaat om zijn innovatieve publieksbenadering.

PHANTOM THREAD is Andersons tweede samenwerking met Day-Lewis, na There Will Be Blood in 2007. Het is de eerste rol van de acteur in bijna vijf jaar en gelijk zijn laatste, zo gaf hij aan. Anderson, een van de origineelste Amerikaanse filmmakers van de laatste twintig jaar, kwam in 2003 al naar Rotterdam om zijn Punch-Drunk Love te presenteren. IFFR vertoonde ook zijn films The Master, Inherent Vice en zijn eerdere samenwerking met Jonny Greenwood, Junun.

Over Rotterdams Philharmonisch Orkest
Het Rotterdams Philharmonisch Orkest is een modern orkest met diepe wortels in klassieke muziektradities. Als een van Europa’s vooraanstaande symfonieorkesten staat het wereldwijd bekend om de intense energie van zijn concerten, zijn succesvolle opnames en zijn innovatieve publieksbenadering. Het orkest is ook bekend om zijn ‘movies in concert’-serie in de Doelen. Met optredens van de Rotterdamse podia tot de internationale concertzalen trekt het jaarlijks 150.000 tot 200.000 bezoekers.

De gerenommeerde couturier Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) en zijn zus (Lesley Manville) vormen samen het middelpunt van de glamoureuze Britse modewereld in het naoorlogse Londen van de jaren vijftig. Zij kleden zowel de adel, de filmsterren, de dames van stand en vrouwen die pretenderen tot de high society te horen in de gedistingeerde stijl van The House of Woodcock. Vrouwen komen en gaan in Woodcocks leven en zij bieden deze verstokte vrijgezel zowel inspiratie als gezelschap. Maar dan ontmoet hij een jonge eigengereide vrouw genaamd Alma (Vicky Krieps), die al snel een vaste plaats in zijn leven verovert als zowel zijn muze en zijn minnares. Woodcock ervaart deze liefde echter als een nauwsluitend keurslijf, die het leven dat hij voor zichzelf zo zorgvuldig op maat gemaakt had overhoop gooit.

Met zijn nieuwste film schept Paul Thomas Anderson een fraai aangekleed portret van een artiest die een creatieve ontdekkingsreis doormaakt, en van de vrouwen die zijn wereld draaiende houden. Phantom Thread is de achtste film van Paul Thomas Anderson, en zijn tweede samenwerking met Daniel Day-Lewis.

Met o.a. drievoudig Oscarwinnaar Daniel Day-Lewis (There Will Be Blood, Lincoln, My Left Foot), Lesley Manville (Maleficent, Another Year) en Vicky Krieps (Hanna, A Most Wanted Man).

Geregisseerd en geschreven door Paul Thomas Anderson (There Will Be Blood, Magnolia, The Master)

PHANTOM THREAD draait vanaf 1 maart in de bioscoop.
#PhantomThread