Zevende editie Curaçao IFFR in Willemstad

The Guilty

Publieksfavoriet The Guilty opent
vijfdaags filmfestival in Willemstad

Van woensdag 11 tot en met zondag 15 april 2018 vindt in Willemstad voor de zevende keer Curaçao International Film Festival Rotterdam (CIFFR) plaats. CIFFR toont hoogtepunten van IFFR’s laatste editie plus een selectie spraakmakende nieuwe titels. In de Yellow Robin Award Competition en Caribbean Shorts Competition van CIFFR 2018 is nieuw werk van filmmakers uit de regio te zien.

Dit jaar opent CIFFR met de Deense thriller The Guilty, het spannende debuut van Gustav Möller dat op IFFR hoge ogen gooide en de Audience Award 2018 in de wacht sleepte. Hoofdrolspeler Jakob Cedergren is bij de opening aanwezig. Het festival sluit af met Film Stars Don’t Die in Liverpool van Paul McGuigan (Lucky Number Slevin), met een prachtige hoofdrol van Annette Bening. In de regionale selectie zit onder meer nieuw werk van de Curaçaose filmmakers Sharelly Emanuelson en Felix de Rooy.

The Guilty

CIFFR

CIFFR is in 2012 ontstaan uit een samenwerking tussen de Curaçaose instantie Fundashon Bon Intenshon en International Film Festival Rotterdam (IFFR). Sindsdien is CIFFR een platform voor jong lokaal filmtalent en brengt het festival speelfilms, documentaires en korte films van over de hele wereld samen
op Curaçao.

Festivaldirecteur Bero Beyer: “CIFFR is een geweldige traktatie: een vijfdaagse viering van onafhankelijke film, op een prachtig eiland waar culturen samenkomen. De visies die op het festival worden vertegenwoordigd komen van internationaal vermaarde filmmakers en van opkomende talenten uit de regio. Hierdoor ontstaat een unieke mix van tonen en invalshoeken. De selectie voor deze zevende editie is prikkelend en divers en zal ook dit jaar een groot publiek laten kennismaken met een wereld van gedurfde en mooie cinema.”

Yellow Robin Award Competition

Voor de zesde keer organiseert CIFFR de Yellow Robin Award Competition. Hierin strijden vijf films van veelbelovende filmmakers uit het Caribisch gebied en Latijns-Amerika om de Yellow Robin Award. De selectie bestaat dit jaar uit Black Mother van Khalik Allah (Jamaica, Verenigde Staten), El chata van Gustavo Ramos Perales (Puerto Rico), Hijos de la sal van Luis and Andrés Rodríguez (Venezuela), Moko Jumbie van Vashti Anderson (Trinidad en Tobago, Verenigde Staten) en El silencio del viento van Álvaro Aponte-Centeno (Puerto Rico, Dominicaanse Republiek, Frankrijk). Een internationale jury kiest de winnende film die gegarandeerd een plek krijgt in het Bright Future-programma van IFFR 2019. Daarnaast wordt de film later in het jaar vertoond op Morelia International Film Festival in Mexico. De winnende filmmaker ontvangt $2.500 cash en daarnaast $7.500 om te besteden aan talentontwikkeling door deelname aan programma’s als BoostNL en CineMart.

 

Black Mother                                          Hijos de la sal

Caribbean Shorts Competition

Dit jaar beleeft de Caribbean Shorts Competition haar tweede editie. Het programma is het resultaat van een regionale samenwerking waarbij zes filmfestivals – die van Cuba, de Dominicaanse Republiek, Martinique, Mexico, Trinidad en Tobago en CIFFR zelf – elk een korte film inzenden. De winnende film zal op alle festivals worden vertoond.

Programma

Naast de competities presenteert CIFFR 2018 een speciaal programma onder de naam Scenes of Senses. Hierin wordt onderzocht hoe film niet alleen onze ogen, maar ook andere zintuigen prikkelt. Tevens is er een uitgebreid educatief programma en het terugkerende Music Call dat muziekdocumentaires vertoont. Onder de meer dan twintig hoogtepunten van IFFR 2018 die op Curaçao te zien zijn zitten onder meer The Insult van Ziad Doueiri, The Florida Project van Sean Baker en drie films uit de Hivos Tiger Competition, waaronder The Reports on Sarah and Saleem van Muayad Alayan, winnaar van de Special Jury Award en de HBF Audience Award.