Dag van de Korte Film toont Nederlands talent

Op de kortste dag van het jaar, 21 december, vieren we De Dag van de Korte Film met de beste korte films van eigen bodem. Het Europese initiatief om de aandacht voor de korte film aan te jagen, is onderhand een begrip. Bij de zesde aflevering komen weer verhalen in alle soorten en maten voorbij, van ons post truth-universum, bootvluchtelingen op Lesbos tot twee hartsvriendinnen die worstelen met hun puberteit. Speciaal voor kinderen zijn er sprankelende animatiefilms.

Dag van de Korte Film: 21 december 2018, in Nederlandse filmtheaters, een groot aantal Europese landen en Eye, IJpromenade 1, Amsterdam, dagvandekortefilm.nl

De korte film is spannend en heeft voor iedereen iets te bieden. Veel aanstormend talent zie je als eerste aan het werk in een korte film. Om in Europa meer aandacht te vestigen op korte films is er ook dit jaar weer in 22 filmtheaters de Dag van de Korte Film op 21 december, de kortste dag van het jaar. De dag is inmiddels een begrip en wordt in Nederland gesteund door Eye Filmmuseum, International Film Festival Rotterdam, Go Short – International Short Film Festival Nijmegen en het Nederlands Film Festival.
Het volwassenenprogramma van de Dag van de Korte Film bestaat uit zes korte films van aanstormend, Nederlands talent die het afgelopen jaar geselecteerd zijn voor (inter)nationale filmfestivals en diverse prijzen wonnen.

Programma Dag van de Korte Film

De korte films zijn te zien in landelijke filmtheaters op 21 december 2018. Het volledige programma en de aanvangstijden zijn te vinden op dagvandekortefilm.nl.

Skógafoss (Niels Bourgonje, NL, 2017, 11′)

Tijdens zijn vakantie krijgt Gijs een telefoontje van zijn moeder. Langzaam wordt de complexe ouder-kindrelatie duidelijk.

Word! (Amos Mulder, NL, 2017, 7′)

Over de relatie tussen woord en betekenis in een post truth-universum. Wat is de waarde van taal als ze iets anders vertelt dan het beeld?

De spelende mens (Sanne Rovers, NL, 2017, 27′)

Een weekend als Viking door het leven of crossen door een modderpoel: portret van waaghalzen en noeste knutselaars die helemaal in hun hobby opgaan.

Kort maar krachtig (Junaid Chundrigar, NL, 2017, 2′)

Jonge held moet binnen absurd kort tijdbestek prinses redden. Alle fantasy- en avonturenfilmclichés op de hak.

Tex (Jonas Smulders, NL, 2017, 18′)

Tex ziet haar gezworen vijand met de jongen van wie ze houdt. Wraak volgt.

Hallo Salaam (Kim Brand, NL/GR, 2017, 15′)
Sil (10) en Merlijn (11) gaan met hun moeders naar een vluchtelingenkamp op Lesbos, om te helpen.

This Magnificent Cake! (Emma de Swaef, Marc James Roels, BE, 2018, 44′)

Vijf personages in laat 19e-eeuws Afrika: een getroebleerde koning, een pygmee van middelbare leeftijd, een mislukte zakenman, een portier en een jonge deserteur. (alleen te zien in Eye)

Bloeistraat 11 (Nienke Deutz, BE/NL, 2018, 10′)

Twee onafscheidelijke vriendinnen vieren zomervakantie; daar komt verandering in als de puberteit aan de deur klopt. Winnaar Grand Prix Annecy International Animated Film Festival. (alleen te zien in Eye)

Alle (gesproken) films zijn Engels ondertiteld.

White Crow (Miran Miošić, KR, 2018, 8′)

Kinderprogramma

Kijk op de kortste dag van het jaar naar de mooiste en grappigste korte films uit heel Europa. De sprankelende animatiefilms hebben geen dialoog of ondertiteling en zijn geschikt voor kinderen vanaf vier jaar. Het kinderprogramma is ook na 21 december nog t/m 27 december 2018 te zien in de landelijke filmtheaters.

Meeting Between Seasons (Marjan van der Heijden, NL, 2017, 2′)

Laat je door de vlinder meenemen en kijk naar de kleine dingen in de natuur.

L’homme aux oiseaux (Quentin Marcault, 2017, FR, 4′)

In een ondergesneeuwd bergdorp wachten de inwoners op de komst van de Man Met Vogels, die het einde van de winter aankondigt.

White Crow (Miran Miošić, KR, 2018, 8′)

Kleine Witte Kraai wordt door de andere vogels in de zwerm uitgelachen omdat hij anders is, maar wanneer vervuiling zorgt voor een verandering in hun leefomgeving zorgt juist de kleine Witte Kraai voor een mooi nieuw onderkomen voor zijn soortgenoten.

O cágado (Luís da Matta Almeida en Pedro Lino, P/GB, 2012, 10′)

Er was eens een man die het allemaal wel wist, maar op een dag zag hij iets dat hij nog nooit eerder had gezien: een schildpad. Hij onderzocht het dier van alle kanten en haastte zich naar huis om zijn familie er alle over te vertellen, maar zou iemand hem wel geloven?

Clapotis (Mor Israeli, FR, 2017, 4′)

Een winterse middag in het zwembad.

De kast (Maarten Koopman, NL, 1988, 8′)

Als ‘s nachts de mensen slapen, gaan de dingen in de kast muziek maken. De bemoeienissen van een lastige kat kunnen ze dan niet gebruiken.

Macarooned (Alan Short en Seamus Malone, IR, 2018, 4′)

Mac is gestrand op een kaal onbewoond eiland. Hij smacht naar het mooie eiland vol lekkere hapjes dat naast zijn eiland ligt, maar hiervoor moet hij eerst het water zien over te steken waar de hongerige haai Feargal ligt.

Mr. Night Has a Day Off (Ignas Meilũnas, 2016, LI, 2′)

Waarom verandert de nacht in de dag? Nou ja, als je iets niet leuk vindt, dan verander je het toch?