48ste International Film Festival Rotterdam van start

Festivaldirecteur Bero Beyer en Minister Ingrid van Engelshoven

Wereldpremière Dirty God in aanwezigheid van Ingrid van Engelshoven, Minister van OCW

Na de wereldpremière van Dirty God op woensdag 23 januari 2019, in aanwezigheid van onder anderen filmmaker Sacha Polak en actrice Vicky Knight, is de 48ste editie van International Film Festival Rotterdam echt van start. Festivaldirecteur Bero Beyer en Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, hielden openingsspeeches.

In het kader van feel IFFR spoorde Beyer het publiek aan zich open te stellen voor de verrassende emoties die filmbeelden kunnen oproepen. “Onze emoties zijn een mentale tool die we maar al te vaak negeren om allerlei misplaatste redenen”, aldus Beyer. “Maar ons gevoel – of het nu geluk, verdriet, bezorgdheid, euforie, melancholie of rebelsheid is – geeft betekenis aan onze ervaringen. Laten we ons openstellen voor onverwachte emoties.”

De openingsfilm Dirty God van Nederlandse filmmaker Sacha Polak is bij uitstek een film die onverwachte emoties oproept. In de film volgen we de jonge Londense moeder Jade (gespeeld door Vicky Knight), die na een zuuraanval haar leven weer moet oppakken terwijl ze zichzelf in de spiegel nauwelijks nog herkent.

Filmmaker Sacha Polak

Minister Van Engelshoven benadrukte dat film, en Dirty God in het bijzonder, ons doet inleven in de ander. “Een film laat ons toe in de wereld van zijn personages, ongeacht hun gender of huidskleur, ongeacht de plek of tijd waarin ze leven en ongeacht hun ideeën of acties. Films ontwikkelen ons empathisch vermogen en ons gevoel verbonden te zijn. Daar kan de samenleving wel wat meer van gebruiken.”

Bovendien wees de minister op het belang van talentontwikkeling: “We hebben niet alleen talent nodig, maar dat talent moet ook de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen en te experimenteren met nieuwe kunstvormen.” Ze wees daarbij op de investeringen die het kabinet heeft toegezegd aan het Nederlands Filmfonds en in filmeducatie.

Actrices Vicky Knight en Rebecca Stone

International Film Festival Rotterdam (IFFR)

Het IFFR is een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. Met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows is Rotterdam twaalf dagen lang de spannende, mondiale hoofdstad van de cinema. Ontmoetingsplek is festivalhart de Doelen. Er zijn live performances, debatten en Q&A’s met filmmakers en acteurs en elke filmavond wordt afgesloten met een spetterend feest in de Rotterdamse Schouwburg. De 48ste editie vindt plaats van woensdag 23 januari tot zondag 3 februari 2019. Meer informatie via IFFR.com.