Present.Perfect. van Zhu Shengze wint Tiger Award IFFR 2019

Special Jury Award gaat naar Take Me Somewhere Nice van Ena Sendijarević

De prijswinnaars van de 48ste editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR) zijn bekend. Op vrijdag 1 februari 2019 werd de Tiger Award overhandigd aan Zhu Shengze voor haar film Present.Perfect., een coproductie tussen de Verenigde Staten en Hongkong. De Nederlandse filmmaker Ena Sendijarević nam de Special Jury Award in ontvangst voor Take Me Somewhere Nice. Publieksfavoriet Capharnaüm van Nadine Labaki won de BankGiro Loterij Audience Award. De VPRO Big Screen Award 2019 ging naar Transnistra van de Zweedse Anna Eborn.

Met de klok mee: Present.Perfect., Take Me Somewhere Nice, A volta ao mundo quando tinhas 30 anos, Transnistra

Aya Koretzky’s ‘A volta ao mundo quando tinhas 30 anos’ won de Bright Future Award voor beste featuredebuut. De Bright Future-jury gaf een eervolle vermelding aan ‘Historia de mi nombre’ van Karin Cuyul. ‘La Flor’ (Parte 2) van de Argentijnse filmmaker Mariano Llinás won de Hubert Bals Fund Audience Award.

Festivaldirecteur Bero Beyer feliciteert alle winnaars. “Deze filmmakers bewijzen niet alleen dat onafhankelijke cinema springlevend is, maar ook dat zij in staat de grenzen van film te verleggen. Wij danken hen voor hun moed en passie.”
Met de klok mee: Capharnaüm, La Flor (Parte 2), Tarde para morir joven, End of Season

De FIPRESCI Award ging naar ‘End of Season’ van Elmar Imanov en de KNF Award, uitgereikt door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten, ging naar ‘Tarde para morir joven’ van Dominga Sotomayor.

‘Last Night I Saw You Smiling’ van Kavich Neang won de NETPAC Award voor beste Aziatische film en de winnaar van de IFFR Youth Jury Award is ‘Lazzaro felice’ van Alice Rohrwacher. ‘Casa de vidro’ van Filipe Martins won de Voices Short Award en ‘Kodak’ van Andrew Norman Wilson won de Found Footage Award.
Met de klok mee: Last Night I Saw You Smiling, Lazzaro felice, Kodak, Casa de vidro

Details over de awards

Tiger Competition

De Tiger Award is IFFR’s voornaamste award en gaat gepaard met een geldprijs van €40,000 die wordt verdeeld tussen de filmmaker en producent. De Tigerjury geeft ook een Special Jury Award ter waarde van €10,000 aan een buitengewone artistieke prestatie in de Tiger Competition.
Winnaar Tiger Award: Present.Perfect. van Zhu Shengze (Verenigde Staten/Hongkong)
Juryrapport: “Een gedurfde film die ons meevoert naar plekken waar we nog nooit geweest zijn, die mensen aan het licht brengt die gezien willen en moeten worden, en die de filmtaal uitbreidt met een nieuwe grammatica door het gebruik van found footage uit het huidige millennium.”
Winnaar Special Jury Award: Take Me Somewhere Nice van Ena Sendijarević (Nederland/Bosnië en Herzegovina)
Juryrapport: “Een buitengewone artistieke prestatie van een regisseur die een reis portretteerde met een unieke en zeer nauwkeurige persoonlijke visie, en bovendien met humor en een diep gevoel voor geschiedenis.”
Jury: Alfredo Jaar, Daniela Michel, Susanna Nicchiarelli, Pimpaka Towira, Katriel Schory

Bright Future Award

Alle filmdebuten binnen het Bright Future Main Programme die tevens een wereldpremière of internationale première zijn maken kans op de Bright Future Award ter waarde van €10.000.
Winnende film: A volta ao mundo quando tinhas 30 anos van Aya Koretzky (Portugal)
Eervolle vermelding: Historia de mi nombre van Karin Cuyul (Chili/Brazilië)
Juryrapport: “De jury geeft een eervolle vermelding aan Historia de mi nombre, een documentaire die een persoonlijk verhaal verbindt met de geschiedenis van een land en tegelijkertijd het belang van beelden onderstreept voor het in stand houden van herinneringen. De Bright Future Award gaat naar A volta ao mundo quando tinhas 30 anos, een film over tuinieren en reizen, over openheid en nieuwsgierigheid. Een sterke cinematografische benadering van een intieme en poëtische reis, met een prachtig geluidsontwerp dat elke seconde van de film perfect laat samenvallen met de beelden.”
Jury: Sata Cissokho, Beatrice Fiorentina, Christoph Friedel

VPRO Big Screen Award

Een jury van vijf ervaren festivalgangers kiest de winnaar van de VPRO Big Screen Award. De winnende film wordt na het festival in de Nederlandse filmtheaters uitgebracht en op NPO 2 vertoond door de VPRO. Het bijbehorende bedrag van €30.000 wordt opgesplitst in twee delen: €15.000 voor de publiciteitskosten bij het uitbrengen van de film, en €15.000 voor het volgende project van de filmmaker.
Winnende film: Transnistra van Anna Eborn (Zweden)
Juryrapport: “Een prachtig, intiem portret. De bijzondere personages in dit coming-of-age-verhaal deden ons onze eigen herinneringen herleven dankzij de herkenbare thema’s als zelfbeschikking en je verloren voelen, verliefdheid en roekeloosheid. De regisseur is erin geslaagd deze emoties te vangen door middel van kleuren, shots en geweldige muziek. Deze film laat zien dat het mogelijk is om iets groots te bereiken met beperkte middelen. We kunnen niet wachten op de volgende stap van deze maker.”
Jury: Vlada Brenici, Annelies Groot, Keston Pollard, Dorien Riswick-Keultjes, Marinko Saponja.

BankGiro Loterij Audience Award

Met scheurkaarten waarderen bezoekers na afloop de films. De film met de hoogste gemiddelde waardering aan het einde van het festival wint de BankGiro Loterij Audience Award ter waarde van €10.000.
Winnende film: Capharnaüm van Nadine Labaki (Libanon)

Hubert Bals Fund Audience Award

Audience Award De hoogst gewaardeerde film die ook gesteund werd door het Hubert Bals Fonds wint de Hubert Bals Fund Audience Award ter waarde van €10.000.
Winnende film: La Flor (Parte 2) van Mariano Llinás (Argentinië)

Voices Short Award

De Voices Short Award is voor narratieve korte films uit de Voices-sectie. Na afloop van de vertoningen geeft het publiek zijn oordeel op een stemkaart en kiest daarmee de winnaar die €2.500 verdient.
Winnende film: Casa de vidro van Filipe Martins (Portugal)

FIPRESCI Award

De FIPRESCI Award wordt uitgereikt door de Fédération Internationale de la Presse Cinématographique (FIPRESCI) aan de beste wereldpremière in de sectie Bright Future.
Winnende film: End of Season van Elmar Imanov (Duitsland/Azerbeidzjan/Georgië)
Juryrapport: “Voor de diep mysterieuze verbeelding van het uiteenvallen van een familie, de steeds verrassende narratieve invalshoeken en het verfrissend oproepen van een wereld waarin elk thuis een plek is voor gefrustreerde verlangens – in het bijzonder voor vrouwen.”
Jury: Kristin Aalen, Renata Habets, Rasha Hosny, José Antonio Teodoro, Giovanni Vimercati

NETPAC Award

De NETPAC Award wordt door een jury van het Network for the Promotion of Asian Cinema uitgereikt aan de beste Aziatische wereldpremière.
Winning film: Last Night I Saw You Smiling van Kavich Neang (Cambodia/Frankrijk)
Juryrapport: “Deze visueel uitgebalanceerde en gepolijste documentaire toont mensen boven politiek en is daarmee een gedurfde poging om te laten zien hoe een samenleving instort bij drastische veranderingen. De film is specifiek door de plek waar hij zich afspeelt, maar tegelijkertijd universeel in zijn reflecties op de manier waarop achtergestelde mensen hun heden en verleden ervaren. De filmmaker nodigt het publiek uit om binnen te stappen in zowel de ziel van zijn familie als de ziel van zijn land.”
Jury: Diana Ashimova, Lee Sang-yong, Clarence Tsui

KNF Award

De KNF Award wordt door een jury van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten uitgereikt aan de beste Nederlandse (co)productie.
Winnende film: Tarde para morir joven van Dominga Sotomayor (Chili/Brazilië/Argentinië/Nederland/Qatar)
Juryrapport: “We willen deze bescheiden eer van de Nederlandse filmjournalisten doen toekomen aan een film die ook bescheiden is, maar tegelijkertijd ongelooflijk breed in zijn herkenbaarheid: een verhaal dat zich bijna twintig jaar geleden afspeelt, maar nog net zo aangrijpend is vandaag de dag. De hoofdrol in deze zintuiglijke coming-of-agefilm wordt vertolkt door een bijzonder talent, onder de gedegen en indrukwekkende regie van de filmmaker. Zoals Mazzy Star het bezong in haar nummer ‘Fade Into You’, ‘vervaagden’ wij in Tarde para morir joven en wilden daar voor altijd blijven hangen met het personage dat werd gespeeld door Demian Hernández.”
Jury: Sacha Gertsik, Omar Larabi, Jim Pedd, Jasper Tonnon, Alexander Zwart

IFFR Youth Jury Award

De film die het hoogst wordt gewaardeerd door de jongerenjury ontvangt de IFFR Youth Jury Award.
Winnende film: Lazzaro felice van Alice Rohrwacher (Italië/Zwitserland/Frankrijk/Duitsland)
Juryrapport: “We zijn zo gelukkig als Lazzaro om na een lange en levendige discussie te mogen onthullen dat de IFFR Youth Jury gaat naar Lazzaro felice, een buitengewone prestatie van Alice Rohrwacher. De surreële ervaring van de film sluit perfect aan bij het festivalthema van dit jaar: feel IFFR. Het originele en allegorische verhaal van de pure en onschuldige Lazzaro heeft ons ontroerd. We waren gegrepen door de cinematografie van Hélène Louvart, de meeslepende soundtrack, de overtuigende personages en Rohrwachers meesterlijke regie. Wij geloven dat Lazzaro een toekomstige generatie tot menselijkheid kan inspireren en laat nadenken over hun dagelijkse ervaringen en interacties. Het is niet alleen een betoverende film, maar ook een prachtige verbeelding van de voortgang van de mensheid.”
Jury: Jildou Loskamp, Marie Liland, Sofia Rosa Milošević, Sonia Shvets, Michael Slootweg

Found Footage Award

De Found Footage Award wordt gesteund door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De prijs ter waarde van €2.500 wordt uitgereikt aan de filmmaker die volgens een professionele jury op een uitzonderlijke manier gebruikmaakt van archiefmateriaal.
Winnende film: Kodak van Andrew Norman Wilson (Verenigde Staten)
Juryrapport: “Voor het innovatieve gebruik van diverse audiovisuele bronnen; voor de sterke en gelaagde manier waarop deze materialen samengevoegd zijn; voor het samenbrengen van een familieverhaal met een bredere geschiedenis van een industrie; voor de poëtische, literaire en historische ambitie om de levensloop van een heel medium te beslaan; voor het opzoeken van de grenzen van cinema, verhaal en theorie door middel van found footage.”
Jury: Eric Baudelaire, Tom de Smet, James Steffen