Tentoonstelling over perfecte illusies en visuele effecten in de film

In filmmuseum Düsseldorf – verlengd tot 31 juli 2019

Weinig films kunnen vandaag de dag nog zonder gebruik van special effects. Maar de geschiedenis van visuele effecten in de film is zo oud als de film zelf. Sinds 1895 proberen regisseurs het onmogelijke mogelijk te maken met gebruik van nieuwe technieken. Spectaculaire acties van helden, ontmoetingen met wilde dieren of monsters, allemaal met als doel de bioscoopbezoeker te fascineren.

Het arsenaal aan technieken zoals dubbelopname, stop motion, matte schilderijen, rear projection, Green Screen of Blue Screen en het gebruik van computergestuurde animaties (CGI) wordt steeds verder ontwikkeld zodat het levensecht lijkt. Legendarische pioniers zoals Georges Méliès, Ray Harryhausen, George Lucas en James Cameron zetten zich in om de visuele effecten in films te perfectioneren.

De tentoonstelling “Fantastic Worlds, Perfect Illusions – Visual Effects in Film” in het Filmmuseum aan de Schulstrasse 4 in Düsseldorf is wegens succes verlengd tot 31 juli 2019. Bezoekers krijgen niet alleen foto’s en filmfragmenten van ‘achter de schermen te zien’ maar je krijgt ook de mogelijkheid om interactief de productie en effecten van visuele techniek te begrijpen.

Bij een speciaal geconstrueerde “snijtafel” kun je zelf aan de slag om een stukje animatiefilm te maken. Je gaat heel anders naar actiefilms kijken als je deze tentoonstelling bezocht hebt.

Voor de tentoonstelling heeft het Filmmuseum een ​​green screen opgezet, waar bezoekers zich in bekende filmsettings kunnen verplaatsen. Verschillende simulaties geven je ook de illusie een virtuele reis te maken. Ook zijn er diverse originele modellen  en voorwerpen uit bekende films te zien waaronder Sindbad de Zeeman, de politieke thriller Torn Curtain van Hitchcock, de fantasyfilm the NeverEnding Story van Wolfgang Petersen, Star Trek en Independence Day.

De bioscoop in het Filmmuseum toont gedurende de tentoonstelling een uitgebreid filmprogramma over de geschiedenis en ontwikkeling van visuele effecten.

Op 30 maart vindt een symposium plaats over “Science fiction & Ruimtevaart” met  visuele experts zoals Dan Curry (STAR ​​TREK) en bekende wetenschappers zijn aanwezig.

Over Düsseldorf

De Metropool Düsseldorf ligt op 2,5 uur rijden van de Randstad in Nederland. Naast een dagtochtbestemming, is Düsseldorf ook zeer aantrekkelijk voor een weekend of midweekje weg. Een stad waar moderne ontwikkelingen en oude statuur hand in hand gaan. Een bezoek aan Düsseldorf staat gelijk aan mode, shoppen, cultuur en ongewone evenementen.

Met meer dan 100 expositie ruimtes is de stad met recht  een centrum van kunst. Uiteraard ook bekend om haar kerstmarkten en ‘de langste kroeg ter wereld’ – de meeste bars per hoofd van de bevolking. Andere bezienswaardigheden zijn Slot Benrath, KIT (Kunst im Tunnel) museum, Kunstsammlung, Rijntoren, MedienHafen en de chique winkelstraat Köningsallee.

Openingstijden:
  • Di-zo 11-18 uur
  • Gesloten op maandagen en op woensdag 1 mei 2019 ( Da0g van de arbeid )
  • Toegangsprijzen voor het museum: 5 euro
  • Schoolklassen en jongeren onder de 18 jaar gratis toegang

https://www.duesseldorf-tourismus.de

 

Contactgegevens van het museum:

Filmmuseum Düsseldorf

Schoolstraat 4 ( Altstadt )

40213 Düsseldorf

Telefoon: +49 211 89-92232

E-mail: filmmuseum@duesseldorf.de

Homepage: www.duesseldorf.de/filmmuseum