Documentaire van Maartje Nevejan krijgt wereldpremière op CPH:DOX

De documentaire ‘Are you there?’ (Nederlandse titel ‘Ik ben er even niet’) van filmmaakster Maartje Nevejan gaat op dinsdag 26 maart in première op het internationale documentairefestival CPH:DOX in Kopenhagen (20-31 maart 2019).

De documentaire is een associatieve, visuele verkenning door het brein en de verbeelding, waarin regisseur Maartje Nevejan haar herinnering aan een epileptische absence ervaring, een korte hapering van het brein, onderzoekt. Maartje construeert aan de hand van absence ervaringen van jongeren, maar ook via wetenschap en kunst, een nieuw narratief over waar we zijn als we er niet zijn, en laat de kijker ervaren hoe het is als je even wegvalt. Waar ben je dan? De film is dit najaar te zien in de Nederlandse bioscopen.

‘Ik ben er even niet’ is onderdeel van het transmediaproject If You Are Not There, Where Are You? (IYANTWAY) dat naast de documentaire van 89 minuten onder meer bestaat uit een VR-installatie, live events en de website areyouthere.nl. Via wetenschap en kunst wil IYANTWAY de stilte rondom absence epilepsie bij kinderen en jongeren doorbreken en daarmee een bijdrage leveren aan het veel bredere discours over de relatie tussen realiteit en verbeelding. Een absence is meetbaar in het brein, maar hoe de ervaring voelt is nog niet onderzocht. Regisseur Maartje Nevejan en producent Willemijn Cerutti koppelen jongeren met absences aan kunstenaars die vervolgens samen die absences verbeelden. Heel even ben je weg. En als je weg bent, waar ben je dan? Nevejans eigen zoon, die dezelfde aandoening heeft als zijn moeder, zette de filmmaakster op dit spoor toen hij als achtjarige voor een kunstwerk stond en zei: “Zo voelt het!”

Maartje Nevejan: Deze eeuw zullen we de binnenwereld in kaart gaan brengen, zoals we dat afgelopen eeuwen met de buitenwereld gedaan hebben. Het is mijn overtuiging dat we nieuwe kennis over de binnenwereld gaan vinden als wetenschap en kunst samen gaan werken. Mijn film Are you there? is een poëtische vertaling van vijf jaar research over absence epilepsie, dat ik zelf ook had als kind. Waar eeuwenlang gedacht is dat er kortsluiting was in de hersenen, met bewustzijnsverlies als resultaat, hebben we door jongeren te koppelen aan kunstenaars vormgegeven dat er wel degelijk ervaringen zijn. Kunst geeft ons nieuwe inzichten op oude paradigma’s. Waar ben je als je er even niet bent?

Synopsis ‘Ik ben er even niet’
Tijdens een absence, een korte hapering van het brein die vooral bij jongeren veel voorkomt, is er geen bewustzijn, stelt een hersenonderzoeker. Maar regisseur Maartje Nevejan werd dan juist overweldigd door vreemde beelden en sensaties. Vier jonge mensen met vergelijkbare ervaringen werden door de filmmaakster gekoppeld aan kunstenaars om te verbeelden waar zij naartoe gaan als ze even ‘weg’ zijn. In een zintuigelijke ontdekkingstocht naar de kracht én de beperking van het menselijke voorstellingsvermogen, vervlecht Nevejan persoonlijke verhalen en wetenschappelijke bevindingen met het werk van kunstenaars als Anish Kapoor. Een ontrafeling van een bewustzijnsverstoring leidt naar de raadselen van het universum en van het menselijke bestaan.

Bekijk de trailer hier

‘Ik ben er even niet’ is een coproductie van Cerutti Film, Zeppers Film en VPRO. De film is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds, CoBO en NPO-fonds.

Meer informatie www.areyouthere.nl

26 maart – Purple Day
De première van ‘Are you there?’ vindt plaats op Purple Day, een dag waarop wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor epilepsie. Op 26 maart worden jaarlijks alle mensen over de hele wereld uitgenodigd om paars te dragen en evenementen te organiseren voor epilepsie bewustzijn.