MARIANNE & LEONARD – WORDS OF LOVE

Documentaire van Nick Broomfield – in première tijdens IDFA.

Vanaf 9 januari 2020 in de Nederlandse bioscopen.

De nieuwe film van de gevierde documentairemaker Nick Broomfield, MARIANNE & LEONARD: WORDS OF LOVE, vertelt het tragische liefdesverhaal van Leonard Cohen en zijn Noorse muze Marianne Ihlen. De Nederlandse première van de film is tijdens het International Documentary Film Festival (IDFA), waar de film onderdeel is van de Masters Selectie, een programma met films van visionaire documentairemakers van onze tijd. Vanaf 9 januari 2020 is de film te zien in de Nederlandse bioscopen.

In 1960 was het idyllische Griekse eiland Hydra een ontmoetingsplek voor vrije geesten. Het was het ideale decor voor de ontluikende liefde tussen Marianne en Leonard. Ze maakten deel uit van een groep buitenlandse artiesten, schrijvers en muzikanten die zich daar verzameld hadden in de tijd van de vrije liefde en het open huwelijk. De film volgt hun relatie vanaf de eerste dagen op Hydra tot de tijd waarin Leonard een succesvolle muzikant werd en toont de impact van zijn carrière op hun relatie. MARIANNE & LEONARD: WORDS OF LOVE laat met niet eerder vertoonde beelden de hoogte- en dieptepunten van Leonard’s muzikale loopbaan zien én de muze die Marianne was. De relatie hield geen stand, maar het liefdesverhaal zou de rest van hun leven doorgaan.

Marianne en Leonard stierven drie maanden na elkaar.

NICK BROOMFIELD

De Britse documentairemaker Nick Broomfield had als 20-jarige student zelf een korte affaire met Marianne Ihlen. Zij was naar zijn zeggen de vrouw die ook hém inspireerde en overtuigde zijn eerste film te maken. Voor MARIANNE & LEONARD: WORDS OF LOVE maakte hij gebruik van persoonlijk archiefmateriaal, interviews en voice-overs van Cohen en Ihlen. Nick Broomfield heeft inmiddels zesendertig lange en korte documentaires op zijn naam staan, onder andere WHITNEY: CAN I BE ME (2016), SARAH PALIN: YOU BETCHA! (2011) & BIGGIE AND TUPAC (2002) en KURT & COURTNEY (1989).

LEONARD COHEN – Thanks for the Dance

Op 22 november verschijnt postuum een album met nieuwe nummers van Leonard Cohen. Het album getiteld Thanks for the Dance is samengesteld door zijn zoon Adam Cohen met hulp van muzikanten als Damien Rice, Leslie Feist, Richard Reed Parry (Arcade Fire) en Bryce Dessner (The National). Thanks for the Dance wordt uitgebracht door Sony Music.

PIECE OF MAGIC ENTERTAINMENT

Piece of Magic Entertainment is een internationale filmdistributeur met een breed aanbod van hoogwaardige Live Cinema Events en documentaires. De distributeur opereert in meer dan 90 landen en bedient een netwerk van duizenden bioscopen, van multiplex tot de onafhankelijke filmtheaters en unieke locaties.