Vanja Kaludjercic wordt de nieuwe festivaldirecteur van IFFR

De raad van toezicht van International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft Vanja Kaludjercic benoemd als nieuwe festivaldirecteur. In deze rol geldt zij vanaf februari 2020 als de artistieke stem van het festival.

Kaludjercic heeft een rijke ervaring in de filmindustrie, zowel internationaal als binnen het Nederlandse filmlandschap. In het verleden werkte ze onder andere bij MUBI, Les Arcs European Film Festival, Sarajevo Film Festival, het Nederlands Film Festival en IFFR. Na de aankomende editie van het festival, waarbij Kaludjercic aanwezig is, zal ze de functie officieel overnemen van huidig festivaldirecteur Bero Beyer. Samen met zakelijk directeur Marjan van der Haar leidt ze vanaf dat moment het festival de toekomst in, met als eerste hoogtepunt de feestelijke 50ste editie in 2021.

Vanja Kaludjercic: “IFFR heeft een sterke reputatie als springplank voor jonge en opkomende regisseurs wereldwijd en ik kijk ernaar uit om die reputatie te bestendigen. Het festival weet het publiek en de filmindustrie met elkaar te verbinden en staat erom bekend dat het filmmakers op verschillende manieren ondersteunt, bijvoorbeeld met de Tiger Competition, de Bright Future Competition en het Hubert Bals Fonds. Ik kijk ernaar uit om me bij het team aan te sluiten en leiding te geven aan de artistieke ontwikkelingen van IFFR in de komende periode.”

Pieter Broertjes, voorzitter van de raad van toezicht van IFFR: “We verheugen ons op de samenwerking met Marjan van der Haar en Vanja Kaludjercic, een krachtig team van vrouwelijke directeuren wier gezamenlijke ervaring en visie gegarandeerd een nieuw en dynamisch perspectief op IFFR bieden. Het bestuur is er zeker van dat het festival zijn voortrekkerspositie binnen de onafhankelijke cinema zal behouden.”

Zakelijk directeur Marjan van der Haar: “Ik weet zeker dat Vanja’s zelfverzekerde stem en gedurfde ideeën IFFR zullen helpen om nieuw talent en onafhankelijke films een breed publiek te laten bereiken. Ze kent het internationale filmlandschap als geen ander en is zich bewust van de uitdagingen waar onafhankelijke artistieke films en filmmakers voor staan. Ik ben ervan overtuigd dat wij samen het verschil kunnen maken en de positie van het festival als wereldwijd platform voor talent kunnen versterken.”

Over Vanja Kaludjercic

Vanja Kaludjercic is momenteel directeur acquisities bij SVOD-platform MUBI. Daarvoor werkte ze bij IFFR, waar ze tussen 2016 en 2018 met behulp van haar uitgebreide netwerk en kennis van de industrie het Talks & Masterclasses-programma opnieuw vormgaf. In het verleden was ze verbonden aan festivals als Sarajevo Film Festival, Les Arcs European Film Festival, Cinéma du Reel en CPH:DOX. Daarnaast heeft ze gewerkt voor het in Slovenië gevestigde distributiebedrijf Demiurg en het in Parijs gevestigde sales- en productiebedrijf Coproduction Office. In de laatste jaren was Kaludjercic jurylid op de Berlinale, International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), CPH:DOX en vele andere internationale festivals. Ze trad ook regelmatig op als deskundige in verschillende rollen binnen het Europese filmlandschap, bijvoorbeeld als industry advisor voor TorinoFilmLab