WHITE RIOT • documentaire over protestbeweging Rock Against Racism uit Londen eind jaren 70

WHITE RIOT
Britse documentaire over
Rock Against Racism

Londense punk-rock artiesten starten eind jaren 70 grote Britse anti-racisme beweging

2019 | Verenigd Koninkrijk | 81 min | Engels gesproken | NL ondertiteling
VANAF 17 SEPTEMBER IN DE BIOSCOOP

De documentaire WHITE RIOT van Rubikah Shah gaat over de Londense protestbeweging Rock Against Racism die in 1976 gevormd werd als antwoord op het toenemende racistisch geweld tegen minderheden in het Verenigd Koninkrijk. Toen underground bands als The Clash en Steel Pulse onverwacht een brede beweging op gang brachten. Schotse communisten, scholieren en veteranen sloten zich aan, ook in 1978 als de organisatie rekent op 500 mensen in een mars naar het Victoria Park. Een spectaculair en hoogst onverwacht getal van 100.000 demonstranten kwamen bijeen in de Engelse hoofdstad om hun ongenoegen tegen racisme te uiten.

WHITE RIOT, een verwijzing naar de titel van de eerste single van The Clash, verbeeldt een moment waarop muziek de wereld veranderde. Het is Woodstock meets the March on Washington, in Engelse punkstijl. De documentaire wordt uitgebracht door distributeur Periscoop Film en is vanaf 17 september te zien in de bioscoop.

Groot-Brittannië, eind jaren zeventig. Punk explodeert. Het land is diep verdeeld over immigratie. Het National Front, een extreem-rechtse en fascistische politieke partij, wint aan kracht en politici sturen op een xenofobe agenda aan.

Als tegenreactie schrijft de Engelse fotograaf Red Saunders een brief aan de muziekpers waarin hij oproept om rock te gebruiken tegen racisme. De bladen NME, Melody Maker en Sounds publiceren allemaal deze brief. Overstroomd met reacties, ontdekt Saunders dat velen zijn mening delen. Samen met gelijkgestemde artiesten Roger Huddle, Kate Webb, Syd Shelton en de Australische grafisch ontwerper Ruth Gregory, bundelt het team de krachten en richt Rock Against Racism (RAR) en het fanzine Temporary Hoarding op.

De beweging groeit en verspreidt zich steeds meer, het wordt een welkome toevluchtsoord voor jongeren die zich niet identificeren met de politieke elite van hun land. Het hoogtepunt van de beweging vindt plaats op 30 april 1978 als honderdduizend mensen van Trafalgar Square naar Victoria Park marcheren waar een protestconcert plaats vindt met artiesten als The Clash, Steel Pulse, Sham69 en Tom Robinson.

WHITE RIOT ging in première op het filmfestival van Berlijn afgelopen februari en is een documentaire van de Brits-Australische filmmaker en journaliste Rubika Shah. Haar films werden op onder meer Sundance, Berlinale, Tribeca, Hot Docs, BFI London en Sheffield Doc / Fest vertoond. Daarnaast produceert zij items in de rubriek van kunst & cultuur voor BBC News.

“An engaging historical story with timely contemporary echoes …
The background music may change, but the song remains the same.”
The Hollywood Reporter

“[A] highly engaging and suddenly very relevant documentary…”
Screen International