TRAILER ALERT: Police

POLICE – VANAF 19 NOVEMBER IN DE BIOSCOOP

Aangrijpend Frans politiedrama van Anne Fontaine met Omar Sy en Virginie Efira

2020 | Frankrijk | regie: Anne Fontaine | 98min | Frans gesproken| NL ondertiteling

VANAF 19 NOVEMBER IN DE BIOSCOOP

De Parijse agenten Virginie, Erik en Aristide hebben de ongewone opdracht om asielzoeker Asomidin Tohirov naar het vliegveld te brengen voor uitzetting naar Tadzjikistan. Tijdens een lange nacht in een Franse politie auto zijn ze aanvankelijk vooral bezig met hun eigen beslommeringen. De relatie van Erik staat op knappen, Aristide worstelt met spoken uit het verleden en nieuwbakken moeder Virginie heeft chronisch slaapgebrek. Tussen Virginie en Aristide speelt daarnaast het een en ander na een hartstochtelijke affaire. Ook de dagelijkse menselijke misère waar ze in hun politiewerk mee te maken hebben, laat hen niet onberoerd. Op de achterbank naast de angstige Tohirov – die enkel Tadzjieks praat en begrijpt – komt Virginie tot het besef dat ze zijn leven in gevaar brengen door hem terug te sturen. Ze neemt Aristide en Erik mee in haar dilemma. Het lot van Tohirov ligt tijdens deze lange nacht in hun handen.

De Franse filmmaker Anne Fontaine (Les Innocentes, Coco Avant Chanel) bewerkte het script samen met Claire Barré aan de hand van Hugo Boris’ in Frankrijk goed ontvangen roman Police (2016). Met haar scherpe gevoel voor essentie en effectieve mise-en-scène maakte ze een aangrijpende policier in sociaal-realistische sfeer, verteld vanuit verschillende perspectieven en zonder dat er een schot gelost wordt. De hoofdrollen zijn voor Virginie Efira (Le Grand Bain, Elle), Omar Sy (Demain tout Commence, Intouchables), Grégory Gadebois (J’accuse) en Payman Maadi (A Separation). De Franse film had zijn wereldpremière tijdens de Berlinale 2020.

Police wordt in Nederland uitgebracht door Cherry Pickers Filmdistributie en is vanaf 19 november te zien in de bioscoop.

Screen Daily – “Virginie Efira – clearly on the verge of an international breakthrough with Paul Verhoeven’s Benedetta – continues to impress with a cool command”  “Anne Fontaine’s drama boasts weighty performances from Omar Sy, Virginie Efira and Grégory Gadebois “