GUNDA vanaf 25 maart in de bioscoop

Hartveroverende dierendocumentaire GUNDA vanaf 25 maart in de bioscoop

GUNDA is een documentaire over een varken van de gerenommeerde Russische documentaire regisseur Victor Kossakovsky. De film is vanaf 25 maart te zien in de bioscoop en wordt uitgebracht door distributeur Periscoop Film. GUNDA is een film als geen ander, die sinds zijn première op het filmfestival van Berlijn een ware zegetocht maakt. Met onder andere Joaquin Phoenix, uitvoerend producent van de film, en Paul Thomas Anderson als grootste fans.Een hartveroverende en unieke film met een varken in de hoofdrol. Gunda is een zeug die op een idyllische boerderij in Noorwegen twaalf biggen grootbrengt. In het mooiste zwart-wit gefilmd, met alleen de geluiden van de dieren zelf en hun omgeving, worden Gunda en haar biggen, wat koeien en een eenbenige kip, liefdevol en vertederend in beeld gebracht.

De internationaal bekende en gelauwerde Russische documentairemaker Victor Kossakovsky wilde al heel lang een film maken over boerderijdieren, met een varken in de hoofdrol. Het was zijn allereerste filmidee. Als vierjarige was een biggetje een tijd lang zijn beste vriend. In zijn zoektocht naar de “Meryl Streep” onder de varkens vond hij Gunda. Hij zag meteen haar fotogenieke uitstraling. De kijker volgt haar terwijl zij biggen krijgt, ze verzorgt en opvoedt, ze uitfoetert als ze te lang klieren en een achterblijver weer liefdevol naar de groep duwt. Het is meeslepend om te zien hoe de biggen opgroeien, hun omgeving onderzoeken en steeds volwassener worden. Het magnifieke camerawerk draagt daar enorm aan bij. Het zwartwit geeft het gras, de bloemen, de kippen en de varkens een diepte en intensiteit die je nog meer laten opgaan in de ervaringen van deze dieren.