TRAILER ALERT: The Reason I Jump

In 2007 schreef de destijds 13-jarige Naoki Higashida uit Japan de bestseller THE REASON I JUMP waarmee hij een inkijkje gaf in zijn belevingswereld als niet-sprekend kind met autisme. Met de gelijknamige documentaire gebruikt de bekroonde filmmaker Jerry Rothwell de kracht van cinema om deze intense zintuiglijke werelden te verbeelden. Het leverde intieme portretten op van vijf opmerkelijke niet-sprekende autistische jongeren uit diverse werelddelen. Jonge mensen die de werkelijkheid op uiteen lopende manieren ervaren en geleerd hebben om zich toch te kunnen uiten, met hulp van vrienden en familie.
De rake scènes maken indruk, openen de ogen en vallen vaak samen met de woorden van Naoki’s boek. In een maalstroom van gedachten, gevoelens, impulsen en herinneringen beseft hij geleidelijk steeds meer wat zijn autisme voor hem betekent, hoe zijn perceptie verschilt van die van anderen en waarom hij doet zoals hij doet. Bijna als een routekaart in zijn brein. “To me autism is normal. I can’t be sure what your normal is even like.”
Ieder mens – met of zonder autisme – voelt de behoefte tot communicatie en niet kunnen praten betekent niet dat er niets te zeggen valt. Met deze glorieuze film spreekt Rothwell boekdelen.

THE REASON I JUMP van de bekroonde regisseur Jerry Rothwell (The School in the Cloud, Heavy Load en Deep Water) won o.a. de Audience Award in de categorie World Cinema Documentary op Sundance 2020, werd genomineerd voor drie BAFTA’s en ontving twee nominaties voor een IDA Documentary Award (best feature, best director). De bekende Britse schrijver – met maar liefst 2 genomineerde boeken voor de Man Booker Prize – David Mitchell (Droom Nummer 9/ Number9dream en Cloud Atlas/Wolkenatlas) vertaalde samen met zijn vrouw Keiko Yoshida het boek van Naoki Higashida naar het Engels en schreef ook de inleiding. Hij heeft zelf een zoon met autisme en licht in deze documentaire een aantal aspecten toe. Het boek Waarom Ik Soms Op En Neer Spring werd in 2018 in Nederland uitgegeven bij Meulenhoff.

Hollywood Reporter“A work of cinematic alchemy, by tinkering with sound (exquisitely designed by Nick Ryan) while DP Ruben Woodin Dechamps deploys macro and ultra-wide lenses in addition to off-kilter framing, it manages to evoke the sensory distortion, intense focus and literally different way of seeing for people on the autistic spectrum.”

Screen Daily “The Reason I Jump will change how you think, and how many films can say that?”

THE REASON I JUMP draait vanaf 8 april in de Bioscoop.