Documentaire Lourdes vanaf 15 april in de bioscoop

Frankrijk, 2019 | 95 min | Regie: Thierry Demaizière en Alban Teurlaib | Gesproken taal: Frans | Nederlandse ondertiteling

VANAF 15 APRIL 2021 IN DE BIOSCOOP

Lourdes is een klein stadje in het zuiden van Frankrijk waar 160 jaar geleden de Maagd Maria verscheen aan Bernadette Soubirous. Nu is het een plek waar dagelijks duizenden pelgrims uit de hele wereld samenkomen in de hoop op een wonder. De teller van het aantal genezingen staat op 7.000 en er zijn 70 wonderbaarlijke verschijningen waargenomen. De Franse filmmakers Thierry Demaizière en Alban Teurlai volgen een aantal pelgrims op hun jaarlijkse reis naar de beroemde bedevaartsplaats. Dit resulteerde in een fascinerende en ontroerende film over Lourdes en haar bezoekers.

LOURDES
Al tientallen miljoenen mensen streelden de rots in de grot van Lourdes. Ze lieten er een afdruk achter van hun dromen, hun verwachtingen, hun hoop en hun verdriet. In Lourdes komen kwetsbaren en behoeftigen samen. Het heiligdom is een schuilplaats voor pelgrims, in al hun naaktheid. Letterlijk – wanneer ze zich uitkleden om te baden in de bronnen – en figuurlijk – in een direct, bijna lijfelijk contact met de Heilige Maagd.

Filmmakers Thierry Demaizière en Alban Teurlai trokken eropuit om deze pelgrims te ontmoeten. De ernstig zieken en hun verzorgers, zwervers, soldaten en sekswerkers. Ze luisterden naar hun gefluisterde gebeden en hun door beproeving getekende levens.

In de  documentaire laten de filmmakers zien dat Lourdes veel meer is dan een heilige plaats. Het is een groots theater van het leven waar aangrijpende levensverhalen verteld worden. Een plek waar ook gedanst en gelachen wordt. En hartverscheurend gehuild bij het afscheid want “als je in Lourdes bent, kun je je laten zien zoals je bent”.

Thierry Demaizière en Alban Teurlaib
De Franse filmmakers maakten eerder al twee documentaires samen: Reset over het Parijse Opera Ballet en Rocco over de Italiaanse pornoster Rocco Siffredi. Tot hun verbazing ontdekten zij dat er over Lourdes nog niet eerder een documentaire werd gemaakt. Ze besloten een film te maken over wat mensen motiveert Lourdes te bezoeken. De documentaire werd in Frankrijk door pers en publiek zeer goed ontvangen en was een groot succes in de Franse box-office.
“De ontmoetingen, de aandacht, de tederheid, de berusting… Thierry Demaizière en Alban Teurlai tonen in hun documentaire de echte wonderen. Buitengewoon!.” ★★★★★ LE FIGARO

LOURDES wordt door Piece of Magic Entertainment uitgebracht en is vanaf 15 april te zien in de Nederlandse filmtheaters.