Genius: Aretha gaat vrijdag 4 juni in première op Disney+

DE EMMY® AWARD-WINNENDE ANTHOLOGIESERIE VAN NATIONAL GEOGRAPHIC, GENIUS: ARETHA, GAAT OP VRIJDAG 4 JUNI IN PREMIÈRE OP DISNEY+

Het derde seizoen van de limited serie met Erivo als de Queen of Soul, Aretha Franklin, en Courtney B Vance als CL Franklin gaat op Disney+ in premiere.

‘Genius: Aretha’ is gemaakt door 20th Television en Imagine Television; Brian Grazer en Ron Howard zijn uitvoerend producent, samen met Pulitzer-prijswinnende toneelschrijver Suzan-Lori Parks als uitvoerend producent en showrunner, en Anthony Hemingway als uitvoerend producent en regisseur.

Legendarische muziekproducent Clive Davis en  Craig Kallman, voorzitter en CEO van Atlantic Records, fungeren ook als uitvoerend producenten.

Vandaag heeft Disney + onthuld dat de langverwachte, met meerdere Emmy’s bekroonde anthologiereeks Genius: Aretha, met in de hoofdrol Cynthia Erivo (‘Harriet’, ‘The Color Purple’), op vrijdag 4 juni in première gaat op Disney+ in Nederland.

Genius is de veelgeprezen anthologiereeks van National Geographic die de fascinerende verhalen van ‘s werelds meest briljante vernieuwers en hun buitengewone prestaties met hun gepassioneerde en complexe persoonlijke relaties dramatiseert. In dit derde seizoen wordt het muzikale genie en de ongeevenaarde carrière van Aretha Franklin, en ook de onmetelijke impact en blijvende invloed die ze heeft gehad op muziek en cultuur over de hele wereld, verkend. Franklin was een gospel wonderkind, een uitgesproken voorvechter van burgerrechten en algemeen beschouwd als de beste zangeres van de afgelopen 50 jaar. Ze ontving tijdens haar carrière talloze onderscheidingen. Genius: Aretha wordt de allereerste, definitieve en enige geautoriseerde scriptserie over het leven van de alom geprezen Queen of Soul.

AFLEVERINGEN

RESPECT

Wanhopig op zoek naar een hit, reist Aretha in 1967 naar Muscle Shoals om haar eerste album op te nemen bij Atlantic Records. Na het verlies van haar surrogaatmoeder trotseert Little Re in 1953 haar eerste solo in de kerk van haar vader, CL Franklin.

UNTIL THE REAL THING COMES ALONG

Aretha worstelt om haar sound te vinden en trekt de aandacht van Jerry Wexler bij Atlantic Records in 1966. Ondertussen beleeft Little Re in 1954 haar eerste tourervaring met CL Franklin op het Gospel Circuit en ontmoet ze haar idool, Clara Ward.

DO RIGHT WOMAN

In  1967 en 1968 jongleert Aretha met haar muziekcarrière en haar toewijding aan de burgerrechtenbeweging, geleid door Martin Luther King Jr. Ondertussen laat Little Re in 1955 haar pasgeboren kind achter om terug te keren naar het Gospel Circuit, waar ze muzieklegendes James Cleveland en Little Sammie Bryant ontmoet.

UNFORGETTABLE

Aretha staat op de cover van Time Magazine in 1968, maar ze is er kapot van als het artikel zich richt op de schandalige details van haar persoonlijke leven. Barbara Franklin en CL Franklin hebben moeite om zich in 1941 in Memphis te vestigen, voordat Little Re wordt geboren.

YOUNG, GIFTED AND BLACK

Aretha, geïnspireerd door Angela Davis en de Soledad Brothers, neemt in 1970 haar protestalbum ‘Young, Gifted and Black’ op. Ondanks de onzekerheid van Jerry Wexler is het album een succes. Barbara Franklin neemt in 1951 een beslissing die een verwoestend effect heeft op Little Re.

AMAZING GRACE

Aretha neemt haar bestverkochte live gospelalbum ‘Amazing Grace’ op in 1972 in de New Temple Missionary Baptist Church en negeert de smeekbeden van haar broer en zus om in plaats daarvan op te nemen in New Bethel met hun vader, CL Franklin. Little Re ontdekt dat ze zwanger is van haar tweede kind, waardoor ze de school moet verlaten. Terwijl ze zwanger is neemt ze in 1956 haar eerste album op in New Bethel.

CHAIN OF FOOLS

Nu de Queen of Soul het discotijdperk ingaat, zal Aretha er alles aan doen om relevant te blijven – inclusief het stelen van een kans van haar zus Carolyn. Ze ontvangt een GRAMMY-nominatie, maar wint de prijs uiteindelijk niet. Tijdens de ceremonie ontmoet ze Arista-oprichter Clive Davis. Ondertussen verlaat Jerry Wexler Atlantic Records, en hij en Aretha gaan uit elkaar.

NO ONE SLEEPS

Ondanks aanzienlijke emotionele verliezen, waaronder een tweede scheiding en de dood van haar vader in 1984, evolueert Aretha op artistiek niveau. Ze begint een succesvolle carrière bij Arista, met de hulp van Clive Davis, en in een onvergetelijk GRAMMY optreden in 1998 verstevigt ze haar eeuwige heerschappij als de Queen of Soul.

De serie bevat veel van Franklins grootste opnames en hitnummers uit de uitgebreide Warner Music-catalogus, waaronder ‘I Never Loved a Man (The Way I Love You)’, ‘Chain of Fools’, ‘Don’t Play That Song’ en ‘ Save Me.” De serie bevat ook Franklins uitvoeringen van ‘I Knew You Were Waiting for Me’, ‘Freeway of Love’ en ‘Sisters Are Doin ’It for Themselves.’ Bovendien bevat het derde seizoen van de veelgeprezen anthologiereeks een aantal bekende persoonlijkheden die het pad kruisten met Franklin, waaronder Dinah Washington, King Curtis, Clara Ward, Art Tatum,  Dominee James Cleveland, Sydney Pollack, Angela Davis, Martin Luther King. Jr, Curtis Mayfield en George Michael.

De serie is geproduceerd door 20th Television en Imagine Entertainment. Imagine werkt samen met Warner Music Entertainment voor dit derde seizoen, dat wederom uitvoerend wordt geproduceerd door Brian Grazer en Ron Howard van Imagine. Pulitzer Prize-ontvanger, MacArthur ‘Genius’-beursontvanger en Tony Award-winnaar Suzan-Lori Parks (‘Topdog/Underdog’) is showrunner, uitvoerend producent en hoofdschrijver. Emmy, Golden Globe en BAFTA TV Award-winnaar Anthony Hemingway (‘The People v. O.J. Simpson: American Crime Story’) is ook uitvoerend producent en fungeert als regisseur.

De legendarische hit-producer Clive Davis en de voorzitter en CEO van Atlantic Records Craig Kallman zijn uitvoerende producenten. Anna Culp van Imagine is ook uitvoerend producent en Peter Afterman is producer. Terugkerende uitvoerende producenten zijn onder meer Francie Calfo (‘Genius: Einstein’, ‘Genius: Picasso’, ‘Empire’), Ken Biller (‘Genius: Einstein’, ‘Genius: Picasso’), Gigi Pritzker en Rachel Shane (MWM Studios), en Sam Sokolow (EUE/Sokolow).