Documentaires Vanaf 17 & 24 juni in de bioscoop

Vanaf 17 juni & 24 juni in de bioscoop
ZAPPA | Gunda | IN-EDIT muziekdocumentaire festival | Lourdes

Volgende week staan er weer mooie films op het programma. Vanaf 17 juni is de documentaire ZAPPA (Alex Winter) over de muzikaal vernieuwer Frank Zappa op het grote doek te zien. Vanaf die datum zal ook GUNDA van de internationaal gelauwerde Russische documentairemaker Victor Kossakovsky met de ‘Meryl Streep’ onder de varkens een bioscooprelease krijgen. Woensdag 16 juni start de derde editie van het internationale muziekdocumentaire festival IN-EDIT in het Ketelhuis, Melkweg en FC Hyena. Vanaf 24 juni nieuw in de filmtheaters: LOURDES van de Franse filmmakers Thierry Demaizière en Alban Teurlaib over de vele pelgrims die jaarlijks de beroemde bedevaartplaats bezoeken.

ZAPPA | releasedatum: 17 juni
2020 VS | 129 min | Regie: Alex Winter | Producers: Alex Winter, Glen Zipper, Ahmet Zappa  | Taal: Engels | Ondertiteling: Nederlands | Distributie: Piece of Magic Entertainment

Filmpagina

Frank Zappa (1940-1993) bracht tijdens zijn leven meer dan zestig albums uit en na zijn dood liet hij een indrukwekkend archief na onder de noemer The Vault. Regisseur Alex Winter kreeg onbeperkt toegang tot de optredens, interviews, familietaferelen en animatiefilmpjes en verkent het privéleven achter de gigantische muzikale carrière.

GUNDA  | releasedatum: 17 juni
Noorwegen 2020 | Regie: Victor Kossakovsky | 93 min | Distributie: Periscoop Film

Filmpagina

Gunda is een zeug die op een idyllische boerderij in Noorwegen twaalf biggen grootbrengt. De kijker volgt haar terwijl zij haar biggen krijgt, ze verzorgt en opvoedt, ze uitfoetert als ze te lang klieren en een achterblijver weer liefdevol naar de groep duwt. Het is meeslepend om te zien hoe de biggen opgroeien, hun omgeving onderzoeken en steeds volwassener worden. In het mooiste zwart-wit gefilmd, met alleen de geluiden van de dieren zelf en hun omgeving, worden Gunda en haar biggen, wat koeien en een eenbenige kip, liefdevol en vertederend in beeld gebracht.

IN-EDIT muziekdocumentaire festival | 16 t/m 20 juni Het Ketelhuis, Melkweg en FC Hyena
19 juni: Rotterdam (Kino), 26 juni: Eindhoven (Lab-1), 3 juli: Nijmegen (LUX), 4 juli: Den Bosch (Willem Twee), 7/14/21/28 juli: Groningen (Forum), Amsterdam (Cinetol) 15/22/29 juli en 17 juli: Utrecht (Louis Hartlooper Complex).

Programma 2021

De derde editie van IN-EDIT vindt van 16 t/m 20 juni plaats in Amsterdam. Na deze editie zal IN-EDIT landelijk uitbreiden. Het festival opent met de Nederlandse première van Crock of Gold: A few Rounds with Shane MacGowan en regisseur Julien Temple (The Filth and the Fury) zal na afloop een online Q&A doen. Ook andere regisseurs zijn er live of online bij en daarnaast is er live muziek. De complete line-up – voornamelijk Nederlandse premières – bestaat uit 16 films en 4 korte films, in genre variërend van rock, punk, blues en folk, tot hip hop, pop, electronic en klassiek, plus bijbehorend randprogramma.

LOURDES | releasedatum: 24 juni
2019 Frankrijk | 95 min | Regie: Thierry Demaizière en Alban Teurlaib | Gesproken taal: Frans | Nederlandse ondertiteling | Distributie: Piece of Magic Entertainment

Filmpagina

Lourdes is een klein stadje in het zuiden van Frankrijk waar dagelijks duizenden pelgrims uit de hele wereld samenkomen sinds 160 jaar geleden de Maagd Maria verscheen aan Bernadette Soubirous. Zij strelen de grot van Lourdes en delen er hun dromen, hoop en verdriet. Filmmakers Thierry Demaizière en Alban Teurlai volgen zes pelgrims die openhartig getuigen over hun gefluisterde gebeden en de beproevingen in hun leven.