Undine, een opera-animatiefilm over een verslaafde zeemeermin

Verslaafde zeemeermin als symbool voor ontregeling

Zangeres en componist Stefanie Janssen presenteert op woensdag 25 augustus op O. Festival in Rotterdam de live versie van haar opera-animatiefilm Undine. De film vertelt hoe een aan hard plastic verslaafde zeemeermin terecht komt in de stad, op zoek naar haar dagelijkse shot. Met hedendaagse, klassieke operacomposities, in een mix van popmuziek en elektronica, wordt het verhaal verbonden met de op William Kentridge geïnspireerde animaties van het Ierse Paper Panther Productions. Sjaron Minalo is verantwoordelijk voor de regie. Samen met Michaël Brijs (zang, fluit, piano) en Richard van Kruysdijk (gitaar en electronics) begeleidt Stefanie Janssen (zang en gitaar) de animatiefilm met live zang en muziek.


Undine

Zeemeermin Undine zwemt, op zoek naar plastic, heen en weer tussen een aquarium en een water-binnentuin en ontregelt met haar komst het deprimerende bestaan van een vrouw en de zonderlinge filosoof die boven haar woont. De twee raken geobsedeerd door de zeemeermin; hij wil haar hebben en zij wil haar zijn.
Stefanie Janssen: “Magie en verbeelding staan centraal in onze voorstelling, waarbij wij wel een heel andere zeemeermin laten zien dan het publiek gewend is. Onze Undine is een junk. Ze staat voor het vervagen van grenzen. Tussen mens en natuur, realiteit en fantasie. We zitten soms vastgeroest in ons bestaan. Undine ontregelt, op verschillende manieren, het leven van de hoofdrolspelers en legt krachtige verlangens bloot.”


Paper Panther Productions

De opera- animatiefilm bestaat uit drie aktes van negen minuten, waarbij iedere akte het verhaal vertelt vanuit een ander personage. Drie illustratoren van de met veel prijzen onderscheiden animatiestudio Paper Panther Productions uit Dublin werkten aan een eigen akte, allen met een William Kentridge-achtige stijl. Regisseur Sjaron Minailo schreef het script en stuurde samen met Stefanie Janssen de animatiestudio in Ierland aan. Stefanie was daarnaast, samen met Michaël Brijs, verantwoordelijk voor de composities. Zij kozen voor een hedendaags klassieke stijl, doorspekt met invloeden uit de popmuziek. De muziek is een expressief samenspel van cello, fluit, slagwerk en elektronica. Met de elektronische laag, legde producer Richard van Kruysdijk de verbinding tussen het beeld en de songs.

Stichting Wildermoed

Undine is de eerste productie van stichting Wildermoed, opgericht in 2019 door Stefanie Janssen. De stichting ondersteunt hedendaagse kunst en cultuur en zet zich naast het realiseren van kwalitatief muziektheater, in voor talentontwikkeling, kunsteducatie en ontmoetingen tussen publiek en kunstenaars en kunstenaars onderling.
Zie voor meer info www.stichtingwildermoed.nl

O. Festival – Undine (informatie en trailer):