Roemeense Documentaire: Uppercase Print

Intrigerende documentaire over een tiener die protestberichten tegen Ceausescu op muren kalkte, waarna de geheime dienst hem ten gronde richtte. Roemenië, 1981. Ceausescu is aan de macht en leidt een communistisch Roemenië vol indoctrinatie, met hulp van de Nationale Televisie. Mugur Călinescu, een 16-jarige tiener, schrijft een ander verhaal op muren: gekalkte protestberichten tegen het regime, in hoofdletters. De gekalkte teksten eisen vrijheid, zinspeelden op de democratische ontwikkelingen in de socialistische zusterlanden of riepen simpelweg op tot verbetering van de voedselvoorziening.

Mugurs acties werden bijgehouden in een omvangrijk dossier van de Geheime Politie (Securitate), die hem heeft geobserveerd, aangehouden, ondervraagd en uiteindelijk ten gronde gericht. Doordat deze intrigerende documentaire beide verhalen – geheim en openbaar, persoonlijk en collectief – aan elkaar koppelt, krijgt een onbekende held dertig jaar na de val van het communisme de erkenning die hij verdient.

Theaterregisseur Gianina Cărbunariu schreef op basis van dit materiaal het scenario van deze documentaire. Naast het toneelstuk gebruikt Radu Jude ook archiefbeelden van de Roemeense televisie uit die tijd. Kookprogramma’s worden afgewisseld met verhoren, transcripties van afgeluisterde telefoongesprekken worden gevolgd door aanbevelingen om te sporten in plaats van kalmerende middelen te nemen. De film schept zo een ontluisterend beeld van een dictatoriale toezichtstaat.

Vertoning bij Radu Judes nieuwe film Bad Luck Banging or Loony Porn (distributie: September Film). Uppercase Print wordt Engels ondertiteld.