Vanaf 29 juli in theaters: THE PAINTER AND THE THIEF

De Noorse documentairemaker Benjamin Ree, gefascineerd door verhalen over kunstroven, stuitte in zijn research op een wonderbaarlijk verhaal. Twee schilderijen van een onbekende kunstenares, Barbora Kysilkova, werden in 2015 gestolen uit een galerie in Oslo. De dieven werden met behulp van bewakingsbeelden al snel opgepakt. In de rechtbank ontmoet Barbora één van hen – en vraagt hem of zij zijn portret mag schilderen.

THE PAINTER AND THE THIEF is een intrigerende documentaire over een bijzondere vriendschap. De film werd meermalen bekroond op internationale filmfestivals, waaronder de audience award op het London Film Festival en een special jury award creative storytelling op Sundance.

Synopsis
De diefstal van twee schilderijen is het begin van een onwaarschijnlijke vriendschap. Aan de hand van camerabeelden spoort een gedupeerde kunstenaar de drugsverslaafde dief van haar werk op en confronteert hem in de rechtbank. Als compensatie vraagt ze hem te poseren voor een portret. De schildersessies gaan gepaard met gesprekken waarin de dief vertelt over zijn weinig fortuinlijke leven en de kunstenaar zich over hem ontfermt. Zo ontdekken ze beide iets van zichzelf in de ander.

In Nederland wordt de film door Piece of Magic Entertainment vanaf 29 juli uitgebracht in de filmtheaters. Kijk hier voor een overzicht van alle vertoners.

“a beautiful story about extraordinary compassion”
★★★★ Little White Lies
“a movie that feels both truthful and evasive, deeply moving and a little perplexing.”
Los Angeles Times
“a powerfully humanistic, multi-faceted, and argument-causing documentary ”
The Playlist