Gebroken harten en desillusie in sterk regiedebuut ‘Wildlife’ van Paul Dano

Maandag 2 augustus om 20.30 uur op FilmBox

Amsterdam, juli 2021Acteur Paul Dano – bekend van There Will Be Blood en 12 Years A Slave – neemt voor het eerst plaats achter de camera voor het aangrijpende melodrama Wildlife dat op 2 augustus op FilmBox in première gaat. In dit coming-of-age-verhaal, dat is gebaseerd op het gelijknamige boek van Richard Ford, kijkt een veertienjarige jongen machteloos toe hoe het huwelijk van zijn ouders op de rand van de afgrond komt te staan. Dano wist een ijzersterke cast voor zijn regiedebuutte strikken: Carey Mulligan, Jake Gyllenhaal en Ed Oxenbould. Wildlife werd unaniem lovend onthaald na de wereldpremière op het Sundance Film Festival en Europese première op het festival van Cannes.

Teloorgang van een huwelijk
In het idyllische Montana van de jaren zestig zijn huisvrouw Jeanette (Carey Mulligan) en kostwinner Jerry (Jake Gyllenhaal) een mooi en schijnbaar gelukkig getrouwd koppel. Ze blijken echter ieder heel verschillende dromen te koesteren. Samen met hun enige zoon Joe (Ed Oxenbould) zijn ze pas verhuisd naar een keurig stadje. Maar dan raakt Jerry zijn baan bij de golfclub kwijt. In een poging om zijn leven opnieuw richting te geven, laat hij vrouw en kind aan hun lot over om te gaan helpen bij het bestrijden van een bosbrand in de buurt. Zoon Joe wordt plotseling in de rol van een volwassene gedwongen en ziet zijn moeder worstelen met haar plaats in het gezin. Gaandeweg verzet Jeanette zich hevig tegen de traditionele waarden en rollenpatronen van haar omgeving, op zoek naar onafhankelijkheid en zelfontplooiing. Joe probeert het gedrag van zijn ouders te begrijpen en doet er alles aan om hen weer samen te krijgen.

Multitalent Paul Dano
Met zijn jonge leeftijd staat Paul Dano (geboren in 1984) in Hollywood bekend als een echte duizendpoot: hij is acteur, regisseur, scenarioschrijver, producent en muzikant. De getalenteerde Dano werd als kind al opgemerkt door zijn optredens in het Broadway-theater en won in 2002 de Independent Spirit Award voor beste debuut in de film L.I.E. Vier jaar later brak hij door naar een groter publiek met een bijrol in de komedie Little Miss Sunshine, waarna hij in 2007 zijn talent bevestigde met een opzienbarende acteerprestatie in There Will Be Blood. Kijkers waren ook vol lof over zijn rollen in 12 Years A Slave, Love & Mercy, Swiss Army Man en Okja.