Sprookjesachtige en romantische Nederlandse film ‘Tulipani’ in première op FilmBox

Maandag 11 oktober om 20.30 uur op FilmBox

Amsterdam, september 2021 – Een kleurrijke Hollandse film, verweven met Italiaanse passie, van Oscar-winnende regisseur Mike van Diem (Karakter). Tulipani is het tragikomische verhaal van de Zeeuwse boer Gauke (Gijs Naber) die na de watersnoodramp van 1953 de fiets pakt en naar Zuid-Italië rijdt. Daar begint hij tulpen te kweken en groeit hij uit tot een legendarisch figuur. Het scenario van de film, die in première ging op het Nederlands Film Festival, werd door Van Diem zelf geschreven samen met Peter van Wijk (Blazen tot honderd). Tulipani won maar liefst acht keer de prijs op prestigieuze internationale filmfestivals in Italië, Letland, Canada en de VS.

Nooit meer natte voeten
Na de watersnoodramp in 1953 besluit Gauke, een romantische Zeeuwse boer, het koude en natte Nederland te ontvluchten. Hij stapt op zijn fiets en trapt net zo lang door tot hij eindigt in een Zuid-Italiaans dorpje in de regio Puglia. Daar begint hij zijn nieuwe, verbeterde leven en kweekt hij op miraculeuze wijze tulpen die de grijze omgeving opfleuren. Gauke groeit er uit tot een levende legende, totdat een vete met de lokale maffia een spaak in het wiel steekt. Dertig jaar later probeert zijn dochter Anna gespeeld door Ksenia Solo (Orphan Black) en een Italiaanse politie-inspecteur (Oscar-genomineerde acteur Giancarlo Giannini) te achterhalen wat er met de Hollandse boer is gebeurd.

Groot acteertalent in de rol van boer Gauke
Hoofdrolspeler Gijs Naber is een van de grootste acteertalenten. Hij speelt zeer uiteenlopende rollen, zoals in De Heineken Ontvoering, Vreemd Bloed, Loft en Judas. Gijs sleept tweemaal de Gouden Kalf in de wacht. In 2014 wordt zijn werk bekroond met het gouden beeld voor Beste Acteur voor zijn hoofdrol in de film Aanmodderfakker. In 2019 won hij de grote prijs voor de vertolking van de rol van crimineel Willem Holleeder in de serie Judas, de verfilming van het boek van Astrid Holleeder.

Befaamd regisseur Mike van Diem
Mike van Diem is een van de meest gerenommeerde regisseurs in Nederland. In 1996 schrijft Van Diem het scenario van zijn eerste speelfilm: Karakter, over een dertig jaar lange strijd tussen een vader en zoon in het Rotterdam van begin vorige eeuw. De in vele landen uitgebrachte film wint talloze prijzen, waaronder een Oscar voor Beste Buitenlandse film en een Gouden Kalf voor beste speelfilm. Mike heeft met diverse buitenlandse producenten samengewerkt aan scripts, waaronder Spy Game (met o.a. Robert Redford en Brad Pitt). In de afgelopen periode regisseerde Mike van Diem veelvuldig commercials. In 2015 verscheen, achttien jaar na Karakter, zijn tweede speelfilm De Surprise, die verkocht is aan twaalf landen. Voor Tulipani werd Mike door de producenten benaderd om de regie over te nemen van Marleen Gorris, nadat zij door een burn-out was geveld.

https://userfiles.mailswitch.nl/c/4344d24ff6d5f63689eae113f5c9a426/4425-894db69faf71ce1cde5d7ba184db03cd.jpg