Bekijk nu de trailer van prijswinnende natuurfilm – Nature on Tour: On Thin Ice

Rusland. Ongeveer tweederde van het noordpoolgebied behoort tot het grootste land ter wereld. Hier heeft alleen Siberië de grootte van Australië. Een enorm stuk koud land omlijst door ijskoude zeeën. Grote delen van Noord-Rusland waren decennialang een no-go-zone. Voor het eerst beginnen wetenschappers van over de hele wereld dit enorme gebied te verkennen en wat ze vinden is alarmerend.

Gigantische canyons, “mega-slumps”, openen zich waar vroeger eindeloos taiga-bos was. Enorme lagen permafrost ontdooien en onthullen overblijfselen van de oude Siberische megafauna. Honderden eng uitziende gaten schieten uit de diepte om methaan uit te ademen, dat 80 keer sterkere broeikaseffecten heeft dan koolstofdioxide. Niemand is ooit getuige geweest van hun werkelijke ontstaan.

Rivieren stromend water en grote duinen in droge rivierbeddingen laten delen van Centraal Siberië op de Sahara lijken. Elk jaar razen bosbranden over de taiga en wordt de eens met ijs afgesloten Noordoostpassage bevaarbaar. Het lot van veel wilde dieren staat op het spel. Wilde rendieren veranderen hun jaarlijkse migratie. Wanhopig op zoek naar voedsel, dwalen ijsberen door dorpen en zelfs steden. De voortplantingssnelheid van de zeldzame Arctische Ivoormeeuw neemt af.

Last but not least staat het leven van arctische rendierherders, dat in duizenden jaren nauwelijks is veranderd, onder druk. Hun levensonderhoud smolt vrijwel weg. In het Russische Noordpoolgebied is klimaatverandering geen vraag meer. Het gebeurt, nu en in een zorgwekkend tempo. Wetenschappers zeggen dat het omslagpunt al jaren geleden is bereikt. Nu is de doos van Pandora geopend. Het lot van mensen en dieren in het wild staat op het spel, net als het hele Noordpoolgebied.